Uniunea Europeană s-a declarat serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe negative pentru procesul de pace.
''Aspiraţiile ambelor părţi (israeliană şi palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluţionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state'', a subliniat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, "poziţia fermă" a UE potrivit căreia "statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi".
Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de "reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state", singura perspectivă în opinia sa "de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor".
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală, scrie agerpres.