x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE va decide la summitul din 20-21 martie cum va reacţiona după recentele evoluţii din Crimeea

UE va decide la summitul din 20-21 martie cum va reacţiona după recentele evoluţii din Crimeea

de Agerpres    |    18 Mar 2014   •   17:11
UE va decide la summitul din 20-21 martie cum va reacţiona după recentele evoluţii din Crimeea

Modalitatea în care va reacţiona Uniunea Europeană (UE) după recentele evoluţii din Crimeea va fi decisă la summitul şefilor de stat şi de guvern ai UE care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

"Şefii de stat şi de guvern vor discuta despre situaţia din Ucraina la summitul care începe joi. Ei vor analiza întreaga evoluţie de până atunci a evenimentelor, ţinând seama de etapele stabilite clar la reuniunea de urgenţă din 6 martie, pentru impunerea de sancţiuni Rusiei. Nu pot spune nimic în plus în acest moment, dar, reamintesc, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să nu continue procesul de anexare a Crimeii", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Maja Kocjancic, în conferinţa de presă cotidiană a CE.

Cu prilejul summitului de joi şi vineri este foarte probabil să aibă loc şi semnarea capitolelor politice din cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina, deşi instituţiile europene nu au confirmat acest lucru în mod oficial.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni, după o întâlnire ce a durat trei ore la Bruxelles, să impună sancţiuni împotriva a 21 de oficiali din Rusia şi Ucraina. Sancţiunile includ interdicţia de călătorie şi blocarea conturilor, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei lituaniene Linas Linkevicius. Crimeea a intrat în componenţa Federaţiei Ruse începând de marţi, 18 martie, a anunţat Kremlinul, potrivit ITAR-TASS.

Între timp, cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi preşedintele Franţei, François Hollande au condamnat ferm alipirea Crimeei la Federaţia Rusă.

"Integrarea (Crimeii) în Federaţia Rusă este - suntem absolut convinşi - contrară dreptului internaţional", a subliniat Angela Merkel într-o conferinţă de presă.

Cancelarul german a explicat că "aşa-zisul referendum (de duminică) era contrar dreptului internaţional, declaraţia de independenţă care a fost acceptată ieri (luni) de preşedintele rus era contrară dreptului internaţional".

Angela Merkel a subliniat că "organizaţiile internaţionale precum Consiliul de Securitate al ONU, OSCE şi Consiliul European" împărtăşesc acest punct de vedere.

Cancelarul a apreciat totodată că "dialogul" cu Rusia trebuie să continue, "în paralel cu sancţiunile luate".

Insistând asupra "divergenţelor de opinie" cu Rusia în ceea ce priveşte Crimeea, Angela Merkel a pledat pentru "o evoluţie pozitivă în Ucraina, în special pentru pregătirea alegerilor" prezidenţiale anticipate de la 25 mai.

La rândul său, preşedintele François Hollande a cerut un răspuns "puternic şi coordonat" al Uniunii Europene faţă de decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a deschide calea alipirii regiunii ucrainene la Rusia.

"Condamn această decizie. Franţa nu recunoaşte nici rezultatele referendumului desfăşurat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni a Ucrainei la Rusia", a spus preşedintele Hollande, într-un comunicat.

Potrivit şefului statului francez, acest referendum era "ilegal" atât din punctul de vedere al dreptului ucrainean, cât şi din perspectiva dreptului internaţional.

×