x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uleiul de gătit este raționalizat în Marea Britanie, din cauza războiului

Uleiul de gătit este raționalizat în Marea Britanie, din cauza războiului

23 Apr 2022   •   12:30
Uleiul de gătit este raționalizat în Marea Britanie, din cauza războiului

Unele supermarketuri din Marea Britanie limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienții o pot cumpăra, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina, scrie BBC.

Astfel, Tesco permite trei articole de client. Waitrose și Morrisons au limitat cumpărătorii la câte două articole.

Cea mai mare cantitate de ulei de floarea-soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina, iar întreruperea exporturilor a dus la unele penurii și la o cerere crescută de alternative.

British Retail Consortium spune că restricțiile sunt o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

Uleiurile de măsline, de rapiță și de floarea-soarelui sunt incluse în limitele impuse de unele supermarketuri, atât în magazine, cât și online.

Iceland nu a comentat încă imaginile postate pe rețelele de socializare cu pancartele care au apărut în magazinele sale și care limitează vânzările de ulei de floarea-soarelui.

Între timp, un purtător de cuvânt al Waitrose a declarat: „Monitorizăm îndeaproape situația și lucrăm cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că toți clienții continuă să aibă posibilitatea de a alege între uleiurile de gătit”.

Expertul în produse alimentare Ged Futter spune că pot fi liniștiți cumpărătorii pentru că există o mulțime de alternative atunci când vine vorba de uleiuri de gătit.

„Suntem obișnuiți cu o abundență de soiuri. Ceea ce s-ar putea să vedem este că acestea devin mai limitate”, spune el.

Dar el a avertizat, de asemenea, că uleiul de floarea-soarelui ar putea fi în curând indisponibil pe rafturi.

„Aceste limitări pot întârzia puțin lucrurile, dar în câteva luni nu va mai fi niciun ulei de floarea-soarelui disponibil pentru a fi cumpărat”, sugerează el.

Sainsbury's și Asda nu limitează în prezent cantitatea de ulei de gătit pe care o pot cumpăra clienții lor.

Un purtător de cuvânt al Sainsbury's a declarat: „Lucrăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că clienții continuă să aibă la dispoziție uleiuri de gătit din care să aleagă, inclusiv ulei de măsline, ulei vegetal și ulei de rapiță”.

Tom Holder, de la British Retail Consortium, a declarat că restricțiile puse în aplicare de unele supermarketuri sunt o măsură temporară, „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

El a adăugat că „comercianții cu amănuntul colaborează cu furnizorii pentru a accelera producția de uleiuri de gătit alternative, pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor”.

Analiza efectuată de firma de cercetare în domeniul comerțului cu amănuntul Assosia sugerează, de asemenea, că oferta redusă de ulei de floarea-soarelui ca urmare a conflictului din Ucraina are un impact asupra prețurilor.

Aceasta a urmărit modificările în costul mediu al uleiului de floarea-soarelui la marii retaileri, inclusiv Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons, Aldi și Lidl.

Datele sale sugerează că o sticlă de un litru de ulei de floarea-soarelui de marcă proprie a crescut în medie cu 12 pence, ajungând la 1,26 lire sterline din ianuarie 2022 - o creștere de peste 10%.

Pentru o sticlă de cinci litri, creșterea a fost de 38 pence sau 6%. Nu a existat nicio modificare a prețului mediu al unui litru de ulei de floarea-soarelui organic de marcă proprie, care a fost de 3,10 lire sterline.

Producătorii de alimente din Marea Britanie care folosesc uleiul de floarea-soarelui ca ingredient în produsele lor, cum ar fi chipsurile și chipsurile pentru cuptor, au raportat, de asemenea, preocupări legate de aprovizionare.

Food Standards Agency și Food Standards Scotland au informat consumatorii că unele produse etichetate ca având ulei de floarea-soarelui pot conține de fapt alternative, cum ar fi uleiul de rapiță, în încercarea de a se asigura că produsele rămân disponibile. Aceștia au avertizat că orice persoană cu alergii ar trebui să caute informații suplimentare.

(sursa: Mediafax)

×