x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima oară s-a întâmplat acum 100 de ani: Un american va traversa, astăzi, pe sârmă, cascada Niagara! (VIDEO)

Ultima oară s-a întâmplat acum 100 de ani: Un american va traversa, astăzi, pe sârmă, cascada Niagara! (VIDEO)

15 Iun 2012   •   06:26
Ultima oară s-a întâmplat acum 100 de ani: Un american va traversa, astăzi, pe sârmă, cascada Niagara! (VIDEO)

Americanul in varsta de 33 de ani, Nik Wallenda, va incerca astazi sa traverseze pe sarma cascada Niagara, lucru nemaivazut de o suta de ani, relateaza AFP. El va incerca sa faca traversarea seara, in fata a mii de spectatori adunati de ambele parti ale cascadei aflate la granita dintre Canada si Statele Unite.

Provenit dintr-o familie de acrobati si artisti de circ de sapte generatii, "Zburatorii Wallenda", Nik, casatorit si tata a trei copii, s-a pregatit fara teama pentru incercarea care-l asteapta. Considera ca traversarea va dura circa 40 de minute. Cei 550 m vor fi parcursi la 60 m deasupra apelor.

Pentru prima oara Nik a acceptat, cu parere de rau, sa poarte echipament de siguranta. "N-am purtat nicioadata in cariera asa ceva", spune acrobatul, de doua ori inscris in Cartea Recordurilor pentru performantele sale realizate cu bicicleta pe sarma. "Nu sunt deloc incantat, dar n-am de ales", a declarat Wallenda postului de televiziune ABC, care va face o transmisie de trei ore de la eveniment.

"Tine mai degraba de psihic decat de fizic", apreciaza cel care a inceput sa mearga pe sarma la doi ani. Incercarea va fi cu atat mai grea cu cat cablul de otel, care cantareste sapte tone, nu va sta nemiscat deasupra apei. Wallenda va incepe traversarea in Statele Unite, urmand sa coboare pe sarma cam 10 m, pana la mijlocul cascadei. Va urca apoi tot atat, cu ajutorul prajinii de 14 kg, ajungand pe malul canadian. Din cauza ca nu va fi stabil, "cablul se va misca sub picioarele mele mai mult decat sunt obisnuit. Trebuie sa mai iau in considerare ceata, uneori deasa, si vanturile care pot bate din multe directii", spune acrobatul.

Desi strabunicul lui a murit cazand de pe sarma, lui Nuk nu-i este frica: "Respect ceea ce fac, stiu ca exista multe pericole. Este foarte periculos insa sa-ti fie frica, lucrurile devin imposibile asa".

Incaltamintea pe care o va purta a fost special confectionata de mama lui: "Sunt un fel de mocasini indieni, cu talpa de caprioara, care ma protejeaza si prin care simt bine sarma".

Pe partea americana sunt asteptati circa 4.500 de spectatori si peste 40.000 pe cea canadiana, potrivit autoritatilor locale.

Ultima traversare pe sarma a cascadei a avut loc in iulie 1896, de atunci fiind interzisa. Autoritatile locale au facut o exceptie pentru Wallenda, subliniind "rolul pe care l-au jucat cascadorii in istorie si pentru promovarea cascadei Niagara".



×