x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Umilirea britanica - De la 20.000 de permise de munca la 10.000

Umilirea britanica - De la 20.000 de permise de munca la 10.000

de Delia Zahareanu    |    30 Oct 2006   •   00:00
Umilirea britanica - De la 20.000 de permise de munca la 10.000

De la "Sa vedem..." la "Nu va vrem deloc", de la 20.000 de permise de munca pentru bulgari si romani la jumatate. Frica britanica de imigranti continua.

Secretarul britanic al Afacerilor Interne, John Reid, anuntase saptamana trecuta ca pentru muncitorii necalificati romani si bulgari vor fi disponibile doar 20.000 de permise de munca, dupa aderarea celor doua tari la UE. Un document confidential dat ieri publicitatii de Sunday Times indica existenta a doar 10.000 de documente de acces pe piata muncii in Marea Britanie. Scrisoarea este un act intern al ministerului condus de Reid si arata ca numarul permiselor de munca este la jumatate fata de anunturile oficiale ale demnitarilor din institutia britanica.

ALTERNATIVA. Scrisoarea publicata in paginile ziarului britanic mai arata ca John Reid planuia sa forteze fermierii si producatorii din industria agroalimentara sa accepte sa angajeze muncitorii din Bulgaria si Romania, dupa aderare, pentru a inlocui muncitorii din afara teritoriului Uniunii care lucreaza in aceasta bransa. Astfel, ucrainenii si rusii, traditionalii culegatori de fructe din Marea Britanie, ar fi fost exclusi de pe piata muncii britanice. Ministerul britanic al Afacerilor Interne a renuntat la aceasta masura de teama unor represalii din partea patronatelor din aceasta zona industriala.

LEGALITATE. Planul lui Reid "va schimba radical un sistem de recrutare care a fost testat si care s-a dovedit eficient. In momentul de fata am demarat o investigatie legala cu privire la modul in care Ministerul de Interne interpreteaza legile UE", a declarat David Sharpe, directorul unei mari agentii de recrutari pentru munca sezoniera a europenilor din estul continentului, dupa dezvaluirile din ziarul britanic.

DISCRIMINARI
"Daca ai un roman calificat si un francez calificat, pentru mine e nedrept ca romanilor le este negat dreptul de a munci aici. Ne luam de Romania si Bulgaria doar pentru ca sunt ultimele care adera", a declarat Miles Templeton, presedintele Institutului de Directori, organizatie a 52.000 de directori de companii britanice. Templeton considera necesar ca si cetatenii statelor cu vechime trebuie sa dea testul obligatoriu de acces pe piata muncii in Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: externe