Un bulgar în vârstă de 51 de ani, adus în pragul disperării de sărăcie, era în stare critică joi, după ce şi-a dat foc – aceasta fiind a patra auto-incendiere în timpul protestelor la adresa sărăciei şi corupţiei care au dus la căderea Guvernului de la Sofia.
Toţi ceilalţi protestatari care şi-au dat foc în ultimele săptămâni au murit, gesturile lor reprezentând cea mai gravă expresie a furiei publicului, care este acum îndreptată împotriva unei administraţii temporare vechi de numai două zile.
Parlamentul dizolvat
Parlamentul bulgar a fost dizolvat, aşa cum era prevăzut, joi, cu două luni înaintea încheierii mandatului, ţara fiind gestionată de-acum de un Guvern interimar alcătuit din experţi, care urmează să pregătească alegerile legislative anticipate stabilite la 12 mai, relatează AFP. Guvernul interimar, condus de către fostul ambasador al Bulgariei în Franţa, Marin Raikov, a intrat în funcţiune miercuri. Proteste în întreaga ţară, la adresa sărăciei şi corupţiei elitelor politice, l-au obligat pe premierul conservator Boiko Borisov să demisioneze la 20 februarie.
Critici din partea Opoziţiei
Opoziţia a criticat foarte dur, joi, Guvernul demisionar.
"Guvernul GERB a demonstrat că o putere autoritaristă poate să existe în cadrul unei Constituţii democratice, dacă societatea civilă este slabă şi dacă valorile democratice cedează populismului", a apreciat liderul partidului liberal al minorităţii turce MDL, Lutvi Meţan, într-o dezbatere în Parlament. "Oameni disperaţi transformaţi în torţe simbolizează rezultatele acestui Guvern", a declarat deputatul socialist Anghel Naidenov, referindu-se la cei patru bărbaţi care s-au autoincendiat în mai puţin de o lună, în Bulgaria. Liderul grupului parlamentar GERB Krasimir Velcev a reproşat opoziţiei că a intensificat, în rândul manifestanţilor, "ura care a contribuit la ruperea echilibrului fragil în societate".
“Oamenii trebuie ascultaţi”
Într-un interviu pentru ediţia de joi a ziarului Trud, Raikov a oferit asigurări că va face tot ceea ce va putea pentru a ţine cont de poziţiile protestatarilor.
"Oamenii trebuie să fie ascultaţi. Ei trebuie să fie implicaţi în analiza situaţiei şi în căutarea unor mijloace de ieşire din aceasta", a subliniat premierul. Ministrul Afacerilor Sociale, Deiana Kostadinova, a declarat pentru postul de televiziune BNT că Guvernul va susţine "familiile cele mai vulnerabile în cadrul bugetului existent".
Autoincendiere în faţa Preşedinţiei
Cea mai recentă auto-incendiere a avut loc miercuri în faţa biroului preşedintelui, când diplomatul de carieră Marin Raikov a preluat funcţia de prim-ministru interimar, fiind desemnat de şeful statului pentru a conduce Bulgaria spre alegerile din luna mai. Protestatarii nu au încredere în Guvernul interimar, pentru că Raikov şi alţi trei membri au servit în Cabinetele conservatoare anterioare. Alţi miniştri interimari au legături cu partidul de dreapta GERB, care a condus ultima administraţie, susţin ei.
Totul a început de la facturile la enegia electrică
Monopolurile din domeniul energiei au stat la baza protestelor sociale de amploare care au cuprins Bulgaria în ultimele săptămâni. Bulgarii au protestat la început la adresa preţurilor ridicate la energie electrică în cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, în care încălzirea se face cu energie electrică, nu pe baza gazului metan.
Nemulţumirile s-au răspândit spre preocupări mai generale legate de standardele de viaţă – care sunt la mai puţin de jumătate din media UE – şi de o elită politică acuzată de menţinerea unui sistem corupt de la căderea comunismului din 1989 încoace.
Îndemnul Bisericii
Şeful Bisericii Ortodoxe bulgare, Patriarhul Neofit, i-a îndemnat joi pe bulgari să pună capăt practicii autoincendierii. “Fac apel la toţi tinerii să nu atenteze la vieţile lor, în nicio circumstanţă”, a declarat Patriarhul, după o întrevedere avută cu premierul Marin Raikov. “Bulgarii nu trebuie să devină victimele lipsei de speranţă, ale lipsei de posibilităţi pentru rezolvarea problemelor”, a declarat el, potrivit agenţiei de presă bulgare BTA.
Bărbatul în vârstă de 51 de ani aflat acum în stare critică, şi-a dat foc miercuri în faţa Preşedinţiei din Sofia, la scurt timp după numirea unui Guvern interimar de către preşedintele Rosen Plevneliev. Trei bărbaţi au decedat deja la spital după autoincendierea în locuri publice.
Simbolul mişcării de protest - “Flacăra”
În vârsta de 36 de ani, Plamen Goranov, al cărui nume înseamnă “flacără”, este singurul care a avut revendicări politice. El a devenit simbolul manifestaţiilor care au dus la demisia la 20 februarie a Guvernului conservator condus de Boiko Borissov.
Biserica a acceptat în mod excepţional oficierea unei slujbe religioase în memoria sa, săptămâna trecută, la Varna. Biserica se opune suicidului.
Mai mulţi psihologi au tras un semnal de alarmă, vorbind despre o creştere a numărului de sinucideri în rândul populaţiei, de la începutul valului de autoincendieri. Parchetul anchetează acum şi cazul unei femei în vârstă de 45 de ani care a fost găsită carbonizată la Plovdiv, pentru a se lămuri dacă a fost vorba despre o sinucidere.
Rata şomajului a ajuns la 12% în luna februarie, în Bulgaria, dar cifrele oficiale nu ţin cont decât de persoanele înscrise la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.
Ambiţia Guvernului de tranziţie: lupta contra monopolurilor
Guvernul de tranziţie va lupta împotriva monopolurilor, scrie presa bulgară. Şeful statului bulgar a declarat, în cadrul ceremoniei de prezentare a Guvernului, că Executivul va cere Comisiei pentru apărarea concurenţei să numească monopolurile în diferite domenii, precum energia, sănătatea publică, transporturile, presă. Guvernul va pregăti măsuri împotriva monopolurilor din energie astfel încât cetăţenii să poată alege singuri compania de distribuţie a energiei electrice.