x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un antrenor uitat?

Un antrenor uitat?

04 Sep 2004   •   00:00

Theodorescu Dumitru este cel mai cunoscut roman din Africa de Sud. Este "regele din Soweto" si, la 70 de ani, pregateste cea mai buna echipa de fotbal din Africa de Sud: Kaizer Chiefs. De numele sau insa nu-si aminteste mai nimeni in Romania.

COSTIN ANGHEL

Ted, dupa numele de alint pe care i l-au dat fanii africani lui Theodorescu Dumitru, a fost unul dintre cei mai promitatori jucatori ai Romaniei, scrie site-ul echipei de fotbal pe care o antreneaza, Kaizer Chiefs.

A inceput fotbalul de foarte tanar si se pare ca a fost unul dintre cei mai promitatori jucatori ai echipei de juniori de la unul dintre cluburile de renume din Romania. Oamenii care acum se ocupa de clubul la care a jucat insa nu-si mai amintesc de nici un nume care sa semene cu al vedetei fotbalului din Africa de Sud.

Povestea lui Dumitru incepe cand tatal sau, presimtind parca viitorul nu tocmai roz ca fotbalist al fiului sau, i-a spus: "Joci cu prea multa pasiune, intr-o zi te vei rani". La varsta de 17 ani, Ted a marcat 26 de goluri intr-un sezon si norocul parea ca-i surade. Dar era o iluzie. In urma unei accidentari foarte grave la genunchi, cariera fotbalistica a lui Ted s-a sfarsit.

ANTRENORATUL. Pasiunea pentru sportul rege nu l-a parasit. Theodorescu Dumitru a absolvit Institutul Sportiv Roman, cu specializarea in psihologia sportiva si fiziologia fotbalistica, scrie el in biografia sa. Pe site-ul actualului club al antrenorului, Kaizer Chiefs, in biografia lui Ted Dumitru, la capitolul echipe antrenate, de-a lungul carierei apar team-uri precum FC Izmir Altai si FC Besiktas, echipe turcesti, dar si echipa americana Rochester Lancers FC, din Liga Nord Americana de Fotbal. Nici fotbalul roman nu este uitat, CV-ul lui Ted cuprinde si promovarea in Divizia A de fotbal cu Universitatea Craiova si clasarea pe locul III la primul Campionat Mondial Universitar de Fotbal din Spania la categoria sub 23 de ani. Era in anul 1971. El era atunci antrenorul echipei nationale universitare a Romaniei, sustine el. Cu toate acestea, nimeni nu pare sa-si aminteasca la Craiova despre un astfel de eveniment.

STUDIILE LUI TED. Romanul spune ca s-a implicat in cercetarile si experimentele referitoare la modurile optime de pregatire a sportivilor, exercitiile si rezultatele lor. Din studiile sale, Ted a luat ce a fost mai bun si a rezultat "Mosaic Training" ("Antrenamentul Mozaic"), adica... cum ar trebui facut un antrenament. Conceptia romanului despre un antrenament perfect a atras atentia mintilor luminate ale fotbalului international precum Allen Wade, George Boulogne, Sir Walter Winterboom si Helenio Herera. Pentru a-si imbogati experienta, antrenorul roman a urmat cursurile Seminarului International pentru Antrenori din Antalya, Turcia. Aici a fost insarcinat de organizatori cu expunerea metodelor descoperite de el si celorlalti antrenori si tehnicieni. Alaturi de el a prezidat Sir Walter Winterboom, presedintele Comitetului Tehnic al FIFA. Descoperirea importantei relatiei dintre complexitatea fotbalului si specificul biologic si cultural al jocului cu balonul rotund l-au dus pe Ted la efectuarea unor experimente importante in campul neexploatat al stilului de joc regional.

LABORATORUL NEGRU. Cand a ajuns in Africa, Ted si-a dat seama de potentialul jucatorilor africani: "Aveau si fizic, dar si scheme". Munca sa inovatoare, stilul lui de antrenorat a dat roade pe taram african, chiar roade bogate. In prima tara africana unde a antrenat, Zambia, nivelul calitativ al campionatului a crescut simtitor, iar echipa nationala a acestei tari, sub conducerea lui Dumitru, a ajuns in finala Cupei Natiunilor Africii in anul 1980. Doua sezoane internationale, echipa Zambiei a fost neinvinsa.

In Africa de Sud, Ted a ajuns datorita dorintei sale de a impartasi din experienta sa jucatorilor de aici, sustine el. Aici romanul a infiintat Scoala de Excelenta in Fotbal din Johannesburg, cu ajutorul unor antrenori tineri si entuziasti din zona precum Farouk Khan si Sam Mbatha. Expertii din Brazilia, Germania si Anglia, veniti in vizita, s-au declarat impresionati de ce s-a realizat in Africa de Sud. Ei au declarat ca scoala de fotbal pentru copii sub 12 ani este cea mai buna din lume, si astfel Ted si-a castigat notorietatea.

DESCOPERIRE

"Dumitru este cel mai bun lucru care ni s-a intamplat in fotbalul sud-african. Noi nu ne-am bucurat inca de toata frumusetea fotbalului, deoarece pur si simplu nu a fost facut un efort destul de mare pentru a o gasi" - Kenny Ndlazi, antrenor al echipei nationale under-23 a Africii de Sud

CLUBURI GLORIOASE

In Africa de Sud, Dumitru a antrenat pe Sundowns, iar in prezent pe Kaizer Chiefs. Metodele sale "neortodoxe" au dat roade la aceste cluburi, acum Ted este numit "Mr. Magic" sau "Professor", asta deoarece a reusit sa combine performanta cu atractivitatea africana a jocului. Pe site-ul team-ului Kaizer Chiefs, fotbalul promovat de roman este denumit "carpet football", fotbal de covor.

In mai putin de sase sezoane, din pasiunea antrenorului roman si devotamentul jucatorilor africani, vitrina rezervata trofeelor a lui Ted s-a imbogatit cu 12 Cupe majore, doua campionate consecutive si ajungerea in finala Cupei campionilor Africii in 2001.
×
Subiecte în articol: diaspora dumitru fotbal