x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion cu 135 de pasageri la bord s-a prăbuşit la Amsterdam - video

Un avion cu 135 de pasageri la bord s-a prăbuşit la Amsterdam - video

25 Feb 2009   •   00:00
Un avion cu 135 de pasageri la bord s-a prăbuşit la Amsterdam - video

Avionul, aparţinând companiei turceşti Turkish Airlines, s-a prăbuşit astăzi la Amsterdam, în timpul aterizării pe aeroportul Schiphol, relatează AFP, citată de Mediafax. Viceprimarul localităţii Haarlemmerliede, unde s-a prăbuşit avionul, Michel Bezuijen, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nouă persoane au murit şi alte 50 fost rănite, dintre care 25 sunt în stare gravă.



Potrivit presei olandeze, se pare că este vorba despre un avion de tip Boeing 737. Aeronava s-a prăbuşit în momentul în care se efectua manevra de aterizare. La momentul producerii incidentului, la bordul avionului se aflau circa 135 de pasageri. Potrivit oficialilor danezi, aeronava s-a rupt în trei, după impact.

Un reporter al Dogan Neews Agency, aflat la locul incidentului, a declarat că avionul s-a rupt în două după impact, iar unii dintre pasageri au început să părăsească aeronava. Oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat pentru postul de televiziune NTV că circa 40 de persoane au supravieţuit accidentului. Potrivit posturilor de televiziune turceşti la bordul avionului, Boeing 737-800, erau şi opt membri ai echipajului. Avionul transporta 135 de persoane şi, potrivit CNN decolase de la Istanbul. Avionul ar fi ratat pista de aterizare, prăbuşindu-se pe un câmp, în apropiere de autostrada A9, a declarat un martor ocular, citat de Radio Olanda.

Potrivit autorităţilor aeroportuare olandeze, citate de CNN, avionul, care decolase din Istanbul, s-a prăbuşit în jurul orei locale 10.40 (11.40 ora României). Imaginile de la locul accidentului arată avionul rupt în trei părţi. Kieran Daly, din cadrul Air Transport Intelligence, a declarat că imaginile arată că accidentul nu a fost urmat de incendiu. El a precizat că impactul a fost puternic, dar există supravieţuitori tocmai pentru că nu s-a declanşat un incendiu. Daly susţine că materialele folosite la construirea aeronavelor au fost îmbunătăţite, pentru a nu lua foc cu uşurinţă.

UPDATE. Directorul general al companiei Turkish Airlines, precum şi ministrul turc al transporturilor, Binali Yildirim, susţin că nu există victime în urma accidentului, relatează AFP.

UPDATE. Accidentul aviatic de astăzi de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, în care a fost implicat un avion al Turkish Airlines având 134 de persoane la bord, s-a soldat cu cinci morţi, potrivit televiziunii olandeze citate de Xinhua şi Reuters. Nu au existat explozii sau incendii la bordul avionului, dat fiind nivelul scăzut al combustibilului din rezervorul avionului care tocmai se pregătea să aterizeze pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Avionul, înregistrat cu numărul de zbor TK1951, decolase la ora locală 8:22 de pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

UPDATE. Accidentul aviatic a provocat moartea a şapte persoane, a declarat adjunctul secretarului de stat turc pentru Transporturi, Suat Hayri Aka, citând informaţiile primite de la autorităţile olandeze, relatează AFP. Anterior, ministrul turc al Transporturilor afirmase că nici o persoană nu a murit în acest accident, în timp ce televiziunea olandeză NOS menţiona cel puţin patru sau cinci morţi.

UPDATE. Viceprimarul localităţii Haarlemmerliede, unde s-a prăbuşit miercuri un avion al companiei Turkish Airlines, Michel Bezuijen, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nouă persoane au murit şi alte 50 fost rănite, dintre care 25 sunt în stare gravă.

UPDATE. Mulţi dintre supravieţuitorii accidentului aviatic de la Amsterdam au ieşit din avionul aparţinând companiei Turkish Airlines prin spărturile din fuzelajul avionului, au declarat martori pentru postul de televiziune NTV, transmite CNN.

Un pasager din avion a afirmat că a văzut persoane rănite prinse între scaune atunci când a ieşit din avion. Potrivit unui jurnalist din Istanbul, care citează presa turcă, un supravieţuitor a declarat că partea din spate a avionului a lovit prima dată pământul. "El a spus că nu era o situaţie extrem de oribilă, era ca şi cum ar fi fost turbulenţe. A spus că a fost mai degrabă un impact brusc, apoi s-au oprit".

Majoritatea răniţilor se aflau în partea din spate a avionului, care a suferit cele mia multe pagube, a declarat un pasager pentru postul turc de televiziune NTV. Mulţi dintre pasageri au ieşit din avion prin spărturile din fuzelaj, potrivit unor martori citaţi de NTV.

Un director de bancă, pasager al avionului Boeing 737-800, a precizat că nu au fost anunţuri de urgenţă. Ultimul mesaj al echipajului s-a referit la fixarea centurilor de siguranţă şi pregătirea de aterizare, potrivit acestuia. El a afirmat că a simţit cum pilotul a mărit puterea motoarelor înainte de o cădere bruscă şi apoi a urmat prăbuşirea, descrisă de pasager ca asemănătoare unui impact brusc, care a durat câteva secunde. (Mediafax)

UPDATE. O aeronavă care îi transportă pe apropiaţii victimelor accidentului unui avion de linie turc, produs în apropierea aeroportului Amsterdam-Schiphol, este aşteptat la Amsterdam în cursul serii de miercuri, a anunţat o purtătoare de cuvânt a aeroportului, citată de AFP.

Este vorba despre un "zbor special al Turkish Airlines", provenind de la Istanbul. Acesta trebuie să ajungă la ora 18.10 (19.10, ora României) la Amsterdam, a declarat Mirjam Snoerwang, purtătoare de cuvânt a aeroportului. (Mediafax)




Reuters


Reuters


Reuters


Reuters


Reuters


Reuters


AFP


AFP

×