x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion de vânătoare ultramodern s-a brăbuşit în California

Un avion de vânătoare ultramodern s-a brăbuşit în California

de Ovidiu Ciutescu    |    26 Mar 2009   •   00:00
Un avion de vânătoare ultramodern s-a brăbuşit în California
Sursa foto: /Digital

Un avion F-22 al USAF, aparat de luptă de ultimă generaţie, s-a prăbuşit miercuri în deşertul din sudul Californiei. Aparatul s-a zdrobit de sol în jurul orei 10 (17h00 GMT), la circa 35 de mile nord-est de baza Edwards.



Richard Johnson, un oficial al Forţelor Aeriene Americane, a declarat că accidentul s-a produs în timp ce aparatul îndeplinea o misiune de antrenament. Acesta nu a oferit detalii despre soarta pilotului.  Avionul F-22 Raptor, construit de compania americană Lockheed Martin, este un avion de vânătoare ultrasofisticat, elaborat în anii 1980 pentru a înlocui aparatele F-15. Armata SUA a comandat deja 183 de exemplare.

Programul F-22, conceput în timpul Războiului rece, este criticat totuşi de experţi pentru că nu poate fi adaptat conflictelor de tip gherilă în care s-au angajat SUA, ca în Afganistan şi în Irak, fiind pasibil de a suferi restricţii bugetare din partea Pentagonului. Aviaţia americană apără acest program subliniind ameninţările cu conflicte de tip tradiţional cu state cum ar fi China.

×
Subiecte în articol: externe