x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cartel de droguri, autor al incendiului care a afectat California

Un cartel de droguri, autor al incendiului care a afectat California

19 Aug 2009   •   00:00

Poliţia din California a confirmat marţi că un cartel de droguri mexican se află fără îndoială la originea incendiului care afectează de la 8 august parcul natural din Los Padres, situat la nord de Santa Barbara, unde autorităţile au găsit un câmp cu 30.000 de plante de marijuana, transmite AFP.



Autorităţile comitatului Santa Barbara anunţaseră că incendiul, care a mistuit peste 36.400 de hectare de vegetaţie, fusese probabil declanşat de un foc de la o bucătărie dintr-o plantaţie ilegală de marijuana.

Acestea au confirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că plantaţia aparţine cu certitudine unui cartel de droguri mexican, ţinând cont de cantitatea de marijuana cultivată şi de materialele găsite la faţa locului, în special ţevi de irigaţie şi bidoane cu îngrăşământ. Poliţia a găsit de asemenea o puşcă semiautomată, arată  cotidianul Los Angeles Times. Cele 30.000 de plante de marijuana măsurau între unu şi doi metri înălţime, iar "cultivatorii" au deviat cursul unei ape pentru a le iriga, adaugă cotidianul.

Potrivit poliţiei, persoanele însărcinate cu îngrijirea câmpului au părăsit plantaţia la sosirea pompierilor şi încă nu au fost găsite. Câmpurile cu marijuana sunt numeroase în parcul Los Padres. Şeriful comitatului Santa Barbara, Bill Brown, a declarat, citat de Los Angeles Times, că chiar şi cu "armată" autorităţile nu ar putea supraveghea toată pădurea. Autorităţile au confiscat de la începutul anului peste 225.000 de plante, cu o valoare de circa 675 de milioane de dolari.

Potrivit departamentului californian de prevenire a incendiilor (Calfire), incendiul din parcul Los Padres este controlat în proporţie de 75 la sută.

Celălalt incendiu împotriva căruia luptă pompierii californieni, în comitatul Santa Cruz, situat la 560 de kilometri nord-vest de oraşul Los Angeles, se află sub control în proporţie de 80 la sută, potrivit Calfire. Acesta a determinat evacuarea a peste 2.200 de persoane. Aproape toate au reuşit să se întoarcă marţi la locuinţele lor. Statul California este frecvent afectat de flăcări. În 2007, acesta a asistat la cele mai puternice incendii din istoria sa, 640.000 de locuitori fiind evacuaţi şi 2.000 de locuinţe distruse.

×
Subiecte în articol: externe