x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un castel celebru de pe Valea Loarei, scos la vânzare pentru 30 milioane de dolari

Un castel celebru de pe Valea Loarei, scos la vânzare pentru 30 milioane de dolari

09 Noi 2017   •   21:30
Un castel celebru de pe Valea Loarei, scos la vânzare pentru 30 milioane de dolari

Un impunător castel din secolul al XVIII-lea de pe Valea Loarei, vizitat de numeroase personalităţi, precum Voltaire, Ronald Reagan şi Mick Jagger, a fost pus în vânzare cu 30 de milioane de dolari, o sumă considerabil mai mică faţă de investiţia făcută de un om de afaceri din Orientul Mijlociu care a restaurat această clădire pentru a-i aduce un omagiu unei amante regale, celebra marchiză de Pompadour, informează joi Reuters. 

Dezvoltatorul imobiliar Edmond Baysari, în vârstă de 83 de ani, de origine libaneză şi stabilit în Monaco, a cumpărat Castelul Menars la începutul anilor 1980 şi a petrecut ultimele trei decenii restaurându-l cu multă migală, pentru a-i reda gloria de odinioară, graţie unei investiţii totale de peste 100 de milioane de dolari. 

Toate eforturile sale au fost inspirate de Jeanne-Antoinette Poisson, cunoscută sub numele Madame de Pompadour, celebra marchiză franceză care a fost amanta preferată a regelui Louis al XV-lea (1710-1774). Ea a cumpărat şi a renovat castelul, la o scală grandioasă, în anii 1760. 

Cu 62 de dormitoare, cu un spaţiu locuibil de peste 12.000 de metri pătraţi, grădini elegante care coboară spre malurile Loarei şi o curte pavată şi suficient de mare pentru a permite aterizarea unui elicopter, acest castel reprezintă visul oricărui miliardar, afirmă jurnaliştii de la Reuters. 

În crama castelului pot fi depozitate peste 30.000 de sticle. Proprietatea deţine şi o presă de vinuri, care nu a fost însă folosită niciodată. 

După decenii de muncă intensă, pentru a reproduce cu fidelitate arhitectura şi decoraţiunile din secolul al XVIII-lea, inclusiv în cazul bucătăriei, bibliotecii şi spaţiilor de locuit, Edmond Baysari a decis să vândă castelul. 

Acest lucru înseamnă că el va renunţa la proiectul care i-a ocupat mare parte a vieţii, după ce, la vârsta de 32 de ani, a decis să se pensioneze, întrucât acumulase o avere impresionantă în industria imobiliară. 

Magnatul s-a "îndrăgostit" de marchiza de Pompadour în tinereţe, fascinat de ascensiunea vertiginoasă a acesteia la curtea fostului rege al Franţei, afirmă avocatul său, Jack Anderson, care se va ocupa de vânzarea proprietăţii. 

"Ea a fost o femeie renascentistă, el este un bărbat renascentist", a spus avocatul. 

Madame de Pompadour a fost o patroană a artelor şi şi-a extins castelul cu ajutorul unor avocaţi celebri în epocă, inclusiv cu ajutorul lui Ange-Jacques Gabriel, care a lucrat la Palatul Versailles. 

Avocatul Anderson spune că se aşteaptă ca această proprietate să se vândă cu un preţ cuprins între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari. Clientul lui este relaxat în privinţa faptului că preţul de vânzare este considerabil mai mic în comparaţie cu investiţia făcută, a adăgat acelaşi avocat. 

"El şi-a dat seama că destinul este pe cale să îl ia în braţele sale - şi speră să fie primit de Madame de Pompadour în lumea de dincolo!", a mai spus Jack Anderson. 

Printre vizitatorii celebri ai castelului, în perioada de glorie a acestuia, s-a aflat şi Voltaire. În epoca modernă, castelul a fost vizitat de preşedintele american Ronald Reagan şi preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov, care au participat la un summit informal organizat pe această proprietate de lux. Alţi vizitatori de renume au fost rockerul Mick Jagger şi prinţul Charles al Marii Britanii. 

"Scopul lui (al magnatului Edmond Baysari, n.r.) este acela de a şti că palatul va intra pe mâinile cuiva care va continua să se ocupe de frumuseţea castelului şi să o menţină", a mai spus avocatul Jack Anderson. 

Potrivit managerilor actuali ai castelului, costurile de întreţinere a proprietăţii sunt de cel puţin 450.000 de euro pe an.AGERPRES

×