x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un criminal, condamnat pe viață deoarece a omorât 51 de persoane, face apel împotriva sentinței

Un criminal, condamnat pe viață deoarece a omorât 51 de persoane, face apel împotriva sentinței

08 Noi 2022   •   11:54
Un criminal, condamnat pe viață deoarece a omorât 51 de persoane, face apel împotriva sentinței

Un criminal din Noua Zeelandă, condamnat pe viață pentru că a omorât 51 de persoane aflate în două moschei, face apel împotriva sentinței. Este vorba despre ucigașul din Christchurch, autorul celui mai grav atac armat din istoria Noii Zeelande.

Ucigașul în masă din Christchurch face apel împotriva condamnării și sentinței. Brenton Tarrant, în vârstă de 32 de ani, a făcut apel, au anunțat oficiali ai tribunalului. Deocamdată nu a fost stabilită nicio audiere pentru apel.

Tarrant a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată în 2020 pentru uciderea și tentativa de ucidere a credincioșilor musulmani.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că prin apel acesta încearcă să „revictimizeze oamenii", potrivit BBC.

„Numele lui este un nume care nu ar trebui repetat și voi aplica aceeași regulă în comentariile sale privind încercările sale de a revictimiza oamenii. Nu ar trebui să-i dăm nimic", a spus premierul.

Imamul Gamal Fouda, un supraviețuitor al atacului de la moscheea Al Noor din Christchurch, a declarat că „se străduiește să înțeleagă" un motiv pentru ca Tarrant să facă apel, având în vedere că „el însuși a pledat vinovat".

„Nu pot să nu mă gândesc că aceasta este o altă acțiune a acestui terorist de a face rău din nou victimelor sale, păstrând vie amintirea lui și a acțiunilor sale teroriste", a declarat el pentru ziarul The New Zealand Herald.

Tarrant, un cetățean australian care s-a mutat în Christchurch în 2017, a luat cu asalt două moschei din orașul din sudul țării pe 15 martie 2019, înarmat cu pistoale semiautomate de tip militar.

El a avut intenția de a ucide cât mai mulți musulmani, a declarat la procesul său în 2020. Criminalul a transmis în direct atacul pe Facebook prin intermediul unei camere de supraveghere și a publicat un manifest de 74 de pagini pe forumuri extremiste.

În timpul procesului său, el a ales să nu depună nicio mărturie. Tarrant a pledat vinovat la acuzațiile de crimă, tentativă de crimă și terorism și a refuzat să se opună solicitării procurorului de a primi pedeapsa maximă.

El a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, fiind pentru prima dată când Noua Zeelandă a pronunțat această pedeapsă. În Noua Zeelandă nu există pedeapsa cu moartea.

Judecătorul care l-a condamnat a remarcat că Tarrant nu a arătat nici un fel de căință, remușcare sau rușine pentru acțiunile sale.

„Crimele tale sunt atât de ticăloase încât, chiar dacă vei fi deținut până la moarte, acest lucru nu va epuiza cerințele pedepsei", a spus judecătorul Cameron Mander.

O anchetă medico-legală este încă în curs de desfășurare în Noua Zeelandă cu privire la acest atac. Marți, autoritățile au declarat că vor analiza dacă apelul ar putea afecta ancheta.

Atacul din Christchurch a fost cel mai grav atac armat din istoria Noii Zeelande. Împușcăturile au determinat parlamentul să adopte legi mai stricte privind armele de foc și să răscumpere anumite tipuri de arme de la proprietari.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criminal christchurch