Mai multe incendii de proporţii au forţat evacuarea a circa 10.000 de persoane în vestul Canadei şi a 8.000 de persoane în statul american California, mii de pompieri fiind angrenaţi luni seară în lupta cu câteva zeci de incendii de pădure, relatează marţi AFP.
În California, statul american cu populaţia cea mai numeroasă, incendiul cel mai mare, numit "Alamo", s-a declanşat în urmă cu patru zile şi a devastat până acum 11.705 hectare în comitatul San Luis Obispo, aflat la jumătatea drumului dintre San Francisco şi Los Angeles.
În ciuda mijloacelor substanţiale de salvare mobilizate, numai o suprafaţă de 15% din incendiu se afla sub control, potrivit ultimelor informaţii făcute publice de Departamentul californian de luptă împotriva incendiilor (Cal Fire). Incendiul s-ar putea prelungi mai multe zile din cauza căldurii puternice şi a solului "extrem de uscat".
Un alt incendiu (Whittier), care s-a declanşat sâmbătă, a devastat deja 4.380 de hectare în comitatul Santa Barbara şi a distrus 20 de locuinţe. Departe de a fi controlat, acest incendiu ameninţă încă 150 de structuri.
Printre alte clădiri, incendiul a afectat şi un centru folosit de cercetaşi. Întreg personalul a fost evacuat, dar centrul a anunţat pe pagina sa de Facebook că unele animale au murit.
________________________________________
Escape from British Columbia wildfires (Dramatic Footage) https://t.co/Q5F69u1kN0 pic.twitter.com/F4IdA9DNNY
— RT (@RT_com) July 11, 2017
________________________________________
"Ne-am pierdut prietenii noştri dragi patrupezi din centru şi mulţi dintre angajaţii noştri şi-au pierdut bunurile", a postat pe reţeaua de socializare The Outdoor School de la Rancho Alegre.
Peste 5.500 de pompieri se luptau luni seară cu 14 incendii în sudul Californiei, cu ajutorul unor elicoptere care dispersează apă. Trei dintre incendii sunt considerate în acest stadiu ca "izolate".
California a suferit cinci ani lungi din cauza secetei, iar acum se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, care au depăşit chiar 43 de grade Celsius în partea sudică, unde se află megalopolisul Los Angeles.
Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a anunţat în aprilie sfârşitul oficial al secetei în California, dar a menţinut măsurile de control al consumului de apă.
În jur de 40 de incendii sunt în curs în vestul ţării, statele Nevada, Arizona şi Colorado fiind cele mai afectate. Majoritatea acestor incendii erau luni seară pe cale de a fi izolate, iar ordinele de evacuare au fost ridicate.
De cealaltă parte a frontierei, în Canada, situaţia este în mod special îngrijorătoare în Columbia Britanică, unde 10.000 de persoane au fost evacuate din cauza avansării celor 230 de incendii active la sfârşitul după-amiezii de luni.
"Cel puţin zece dintre ele sunt foarte apropiate de localităţi, ceea ce le face foarte periculoase", a subliniat ministrul securităţii publice, Ralph Goodale. "Fulgerele par să fie la originea majorităţii acestor incendii, dar nu a tuturor", a subliniat el, făcând apel la canadieni să dea dovadă de prudenţă.
Autorităţile canadiene nu întrevăd o ameliorare a situaţiei, în condiţiile în care căldura va persista în următoarele zile după trei săptămâni de secetă, iar vântul bate în rafale violente.AGERPRES