x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un diamant uriaş, de 709 carate, a fost descoperit de un pastor din Sierra Leone

Un diamant uriaş, de 709 carate, a fost descoperit de un pastor din Sierra Leone

16 Mar 2017   •   15:04
Un diamant uriaş, de 709 carate, a fost descoperit de un pastor din Sierra Leone

 Un pastor creştin din Sierra Leone a descoperit unul dintre cele mai mari diamante netăiate din lume, în districtul Kono, informează joi BBC. 

Diamantul de 709 carate, găsit de pastorul Emmanuel Momoh, a fost încuiat în sediul băncii centrale din Freetown. 

Piatra preţioasă se numără printre cele mai mari 20 diamante găsite vreodată. 

Căutătorii de pietre preţioase sunt o prezenţă comună în Sierra Leone, o ţară bogată în astfel de comori, precizează sursa citată. 

Diamantul, a cărui valoare nu a fost încă evaluată, este cel mai mare găsit în Sierra Leone din 1972, an în care a fost descoperită Steaua din Sierra Leone, de 969 de carate. 

Piatra preţioasă a fost prezentată miercuri seară preşedintelui Ernest Bai Koroma, înainte de a fi încuiată în sediul băncii. Conducătorul statului a mulţumit şefului poliţiei locale şi oamenilor săi pentru că diamantul nu a fost scos ilegal din ţară, după cum se arată într-o declaraţie prezidenţială. Potrivit lui Koroma, proprietarii trebuie să primească ''ceea ce merită'', iar descoperirea va ''aduce un beneficiu ţării''. 

Diamantul ar avea o pată în interior, motiv pentru care valoarea sa ar putea fi diminuată, conform corespondentului BBC în zonă. 

Sierra Leone este o ţară binecunoscută pentru industria diamantelor. Vânzarea acestor pietre preţioase a jucat un rol în finanţarea războiului civil care a afectat această ţară timp de un deceniu, grupurile rebele oferind aceste pietre preţioase în schimbul armelor - aspect înfăţişat şi în filmul hollywoodian ''Blood Diamond'', cu Leonardo Di Caprio şi Djimon Hounsou. 

În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de diamante de mari dimensiuni descoperite în minele din sudul Africii, printre acestea numărându-se o astfel de piatră preţioasă de 1.109 carate, găsită în Botswana în 2015.

AGERPRES

×