x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost demnitar comunist polonez, condamnat pentru fraudă, a fost extrădat din SUA

Un fost demnitar comunist polonez, condamnat pentru fraudă, a fost extrădat din SUA

08 Sep 2018   •   20:10
Un fost demnitar comunist polonez, condamnat pentru fraudă, a fost extrădat din SUA

Un fost demnitar comunist polonez, condamnat într-un caz de fraudă pe scară largă în Polonia, a sosit la Varşovia după extrădarea sa din SUA, ţară în care trăia de mai mulţi ani, a anunţat sâmbătă Ministerul Justiţiei polonez, transmite AFP. 

Arestat în Florida anul trecut, Dariusz Przywieczerski (72 de ani) a fost un înalt oficial al Fondului de stat (FOZZ), creat în februarie 1989 de ultimul guvern comunist de la Varşovia. 

FOZZ a fost controlat în mare parte de serviciile de informaţii poloneze şi s-a ocupat la începutul anilor '90 de gestionarea datoriei externe a Poloniei. pentru a rămâne clandestine, operaţiunile sale se realizau prin intermediul unor societăţi-ecran, cu sediul în 'paradisuri fiscale'. 

Evitând orice control juridic, activităţile FOZZ au permis o fraudă pe scară mare de pe urma căreia au profitat demnitari polonezi şi colaboratori de-ai lor. Valoarea totală a fondurilor fraudate este estimată la 350 de milioane de zloţi (83,9 milioane euro). 

În 2005, mulţi dintre foştii demnitari polonezi implicaţi au fost condamnaţi la închisoare. Dariusz Przywieczerski a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, însă a părăsit Polonia. După ce a fost găsit în SUA în 2008, autorităţile de la Varşovia au cerut extrădarea sa. AGERPRES

×