x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost militar al Armatei Roşii regăsit trăind în Afganistan

Un fost militar al Armatei Roşii regăsit trăind în Afganistan

06 Mar 2013   •   10:44
Un fost militar al Armatei Roşii regăsit trăind în Afganistan

Un soldat sovietic dat dispărut în urmă cu 33 de ani în timpul războiului din Afganistan tăieşte în provincia Herat.

Soldatul duce o viaţă seminomadă, a adoptat numele afgan Sheikh Abdullah şi practică medicina naturistă, relatează relatează BBC citând RIA Novosti.

Fostul militar, etnic uzbek, a fost găsit de câţiva veterani de război.

În anul 1980 Sheikh Abdullah a fost rănit la doar câteva luni după invazia sovietică şi a fost salvat de localnici afgani.

Ruslan Auşev, şeful Comitetului Oficial al Veteranilor de Război, a declarat că Sheikh Abdullah, pe numele lui real Bakhretdin Khakimov, a fost detectat în urmă cu un an în districtul Shindad după o căutare care a durat un an.

Lista Comitetului numără 264 de soldaţi daţi dispăruţi în Afganistan, jumătate dintre ei fiind de nationalitate rusă. În prima decadă, după retragerea din Afganistan a trupelor sovietice în 1989, Comiteul a găsit 29 dintre militarii daţi dispăruţi, 22 dintre ei au decis să se întoarcă acasă iar restul au preferat să rămână.

Sheikh Abdullah a fost căsătorit dar soţia lui a decedat şi nu are copii, înţelege limba rusă dar nu prea mai ştie să o vorbească.

După invazia sovietică în Afganistan, în conflictul care a durat 10 ani, au murit 15.000 de militari ai Armatei Roşii şi un milion de afgani, în luptele dintre guvernul susţinut de ruşi şi luptătorii mujahedini.

×
Subiecte în articol: armata rosie militar afganistan