x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost ministru israelian îl acuză pe Erdogan că vrea să creeze 'un nou imperiu otoman'

Un fost ministru israelian îl acuză pe Erdogan că vrea să creeze 'un nou imperiu otoman'

15 Mar 2017   •   21:20
Un fost ministru israelian îl acuză pe Erdogan că vrea să creeze 'un nou imperiu otoman'
Sursa foto: Moshe Yaalon

Fostul ministru israelian al apărării, Moshe Yaalon, l-a acuzat miercuri pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că vrea să creeze 'un nou imperiu otoman' şi a criticat dezangajarea SUA în Orientul Mijlociu, consemnează AFP. 

Erdogan doreşte să-şi impună 'hegemonia stabilind, nu doar în Turcia, un nou imperiu otoman cu ideologia (grupării) Fraţilor Musulmani', a spus în timpul unei întâlniri cu ziarişti străini Moshe Yaalon, care este şi unul dintre posibilii candidaţi pentru postul de premier la viitoarele alegeri legislative. 

Mai mult decât atât, fostul ministru israelian a spus că Turcia, deşi face parte din NATO, acţionează împotriva intereselor occidentale şi a calificat-o drept un 'element radical' asemănător Iranului - ţară considerată principalul inamic al Israelului - şi grupării jihadiste Statul Islamic (SI). 

Decizia fostului preşedinte american Barack Obama ca SUA să se 'dezangajeze' în Orientul Mijlociu a lăsat un vid în zonă, iar acest vid este acum 'umplut de cele trei elemente care luptă pentru hegemonie în regiune', respectiv Turcia, Iran şi jihadiştii grupării SI, a continuat Moshe Yaalon, care la începutul săptămânii a anunţat că părăseşte partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu pentru a-şi crea propriul partid. 

Declaraţiile sale survin după ce Israelul şi Turcia au reuşit să-şi normalizeze relaţiile în urma conflictului diplomatic ce a urmat asaltului trupelor israeliene asupra unei flotile turce care a încercat pe 31 mai 2010 să spargă blocada instituită de Israel asupra Fâşiei Gaza, incident soldat cu moartea a zece activişti turci.AGERPRES

×