x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost ministru român de externe, după asasinarea lui Karlov: "E de aşteptat o reacţie foarte dură a Rusiei"

Un fost ministru român de externe, după asasinarea lui Karlov: "E de aşteptat o reacţie foarte dură a Rusiei"

19 Dec 2016   •   21:45
Un fost ministru român de externe, după asasinarea lui Karlov: "E de aşteptat o reacţie foarte dură a Rusiei"

"Este o crimă abominabilă, să ucizi un ambasador al unui stat acreditat în alt stat, aşa cum s-a întâmplat, în exerciţiul funcţiunii, participant la o expoziţie fotografică. Este un lucru oribil care trebuie condamnat în termenii cei mai fermi. (...) E de aşteptat o reacţie foarte dură a autorităţilor Federaţiei Ruse şi acest lucru s-ar putea să se vadă în intensificarea operaţiunilor ruse din Siria, ceea ce din start riscă să intre în conflict cu interesele Turciei în regiune. Trebuie urmărit cu atenţie modul în care va evolua acum, în contextul ăsta dramatic, relaţia bilaterală ruso-turcă. Lucrurile sunt extrem de complexe, de delicate şi în astfel de situaţii este bine să ne informăm foarte atent şi în România şi să fim destul de rezervaţi în comentarii publice", a declarat fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, pentru AGERPRES.

În ceea ce priveşte numărul mare de acte teroriste care au avut loc în Turcia în ultima perioadă, fostul şef al diplomaţiei române consideră că nu se pune problema ca autorităţile turce să fi scăpat lucrurile de sub control, având în vedere că au fost dejucate multe atentate.

"E aproape de un conflict extrem de sângeros în Orientul Mijlociu şi, inevitabil, acest lucru se răsfrânge asupra situaţiei de securitate din Turcia. De aceea, e important, într-un context ceva mai larg, aliat de această dată, să putem să intensificăm cooperarea în materie de combatere a terorismului şi asta e foarte important pentru fiecare stat aliat în parte. Nu cred că se pune problema ca autorităţile turce să fi scăpat lucrurile de sub control, dar trebuie să fim conştienţi de gravitatea situaţiei din regiune şi de faptul că, da, apar consecinţe în Turcia", a adăugat Titus Corlăţean.

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis luni seara într-un atac armat care a fost catalogat drept terorist de către Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă internaţionale.

Karlov a fost împuşcat în timp ce ţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii de fotografie despre Rusia.

Sursa - AGERPRES

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean

×