x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ghețar din Elveția s-a prăbușit

Un ghețar din Elveția s-a prăbușit

10 Sep 2017   •   14:20
Un ghețar din Elveția s-a prăbușit

O parte a unui gheţar din Trift în Alpii elveţieni s-a prăbuşit fără să provoace victime sau pagube materiale, iar turiştii care au fost evacuaţi în ajun s-au putut întoarce la casele lor, a anunţat duminică poliţia cantonului Valais, citată de AFP. 

Peste 220 de persoane rezidente în staţiunea de schi Saas-Fee, din cantonul Valais, au fost evacuate sâmbătă din motive de siguranţă deoarece autorităţile se aşteptau la o surpare iminentă şi la un val de noroi. 

Prăbuşirea părţii inferioare a gheţarului s-a produs duminică dimineaţă, însă alunecarea de noroi nu a ajuns până la casele oamenilor, a declarat poliţia într-un comunicat. 

Limba gheţarului - care indică avansul său de-a lungul unei văi - a început să alunece cu o viteză de 130 de cm pe zi sâmbătă dimineaţă. În cursul nopţii, viteza s-a accelerat ating între 400 - 500 cm pe zi determinând ruperea sa. 

Gheţarul se afla sub observaţie permanentă din octombrie 2014, unde accesul în zonă a fost oprit timp de trei săptămâni. La începutul acestei săptâmâni, mişcările s-au multiplicat în partea de jos a gheţarului, iar zona a fost amplasată joi sub supravegherea radarului. 

La sfârşitul lunii august, opt persoane au fost înghiţite de o alunecare de nori în valea Alpilor elveţieni, în apropiere de Bondo.AGERPRES

×