Denis Puşilin, reprezentantul separatiştilor din Doneţk la negocierile de pace de la Minsk, a declarat miercuri că semnarea acordului cu privire la retragerea armelor cu un calibru mai mic de 100 mm de o parte şi de alta a liniei frontului înseamnă, de fapt, încetarea războiului în Donbas (estul Ucrainei), relatează agenţiile de presă ruse şi ucrainene.
'A avut loc o reuniune a Grupului de contact şi a două subgrupuri. Subgrupul pentru securitate a ajuns cu greu la un document. Acesta a fost semnat marţi de reprezentanţii Rusiei, OSCE şi Ucrainei. Cu o jumătate de oră în urmă, el a fost semnat şi de Aleksandr Zaharcenko', liderul autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, a afirmat miercuri seara Puşilin, adăugând că astfel documentul intră în vigoare şi se poate spune că 'războiul s-a sfârşit'.
El şi-a exprimat speranţa că 'toate ciocnirile locale cu arme de calibru mic vor fi de acum înainte localizate şi li se vor pune imediat capăt'.
Din partea Kievului, documentul a fost semnat de către fostul preşedinte Leonid Kucima, reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Martin Sajdik, şi un reprezentant din partea Rusiei, Azamat Kulmuhametov. Din partea rebelilor, şi-au pus semnătura Denis Puşilin (Doneţk) şi Vladislav Deinego (Lugansk).
Miercuri acest document a fost semnat de cei doi lideri ai autoproclamatelor 'republici populare' Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki.
Documentul prevede retragerea armelor grele în două etape - mai întâi tancurile şi artileria, apoi, mortierele cu un calibru sub 120 de mm. Prima etapă, potrivit unui reprezentant al OSCE, va începe la două zile după încetarea completă a focului şi va dura 15 zile. Etapa a doua este preconizată să dureze 24 de zile. Retragerea armelor va fi monitorizată de OSCE.
Armata guvernamentală ucraineană şi rebelii separatişti proruşi s-au angajat încă în februarie să-şi retragă armele grele de calibru mai mare de 100 mm de pe linia frontului, în cadrul acordurilor de pace de la Minsk, dar nu şi-au respectat angajamentu în totalitate.
Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat de la începerea sa, în aprilie 2014, cu peste 8.000 de morţi, în cea mai mare parte civili.Kievul şi Occidentul acuză Rusia de trimiterea de trupe şi echipamente militare în sprijinul separatiştilor proruşi, acuzaţii pe care Moscova le respinge categoric, potrivit AFP.AGERPRES