x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un miliardar australian vrea să construiască o copie modernă a Titanicului

Un miliardar australian vrea să construiască o copie modernă a Titanicului

de Mediafax    |    30 Apr 2012   •   09:32
Un miliardar australian vrea să construiască o copie modernă a Titanicului

Miliardarul australian Clive Palmer a anuntat, luni, ca intentioneaza sa construiasca in China o copie moderna a Titanicului, la fel de luxoasa ca transatlanticul original, a carei calatorie inaugurala din Anglia spre New York este prevazuta a avea loc in anul 2016, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Clive Palmer, care a facut avere in industria miniera, a trimis comanda constructorului naval chinez CSC Jinling Shipyard, fara sa precizeze insa suma investitiei.

Potrivit caietului de sarcini, noul vas, denumit Titanic II, va respecta gabaritul original - un vapor de dimensiuni uriase, despre care se spunea ca nu poate fi scufundat, dar care a naufragiat in timpul calatoriei sale inaugurale, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in Atlanticul de nord.

"Va fi la fel de mare si de luxos ca Titanicul, dar va fi echipat cu tehnologie de ultima ora si cu sisteme de securitate si de navigare moderne", a declarat industriasul australian intr-un comunicat.

"Titanic II va naviga in emisfera nordica, iar calatoria sa inaugurala din Anglia spre America de Nord este prevazuta pentru sfarsitul anului 2016", a precizat Clive Palmer.

Marina chineza a fost invitata sa escorteze transatlanticul cu aceasta ocazie.

Anuntul a fost facut intr-o perioada in care lumea intreaga a comemorat centenarul acestei catastrofe. Construit in santierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat in decurs de trei ore, facand circa 1.500 de victime. Epava sa se afla pe fundul oceanului, la o adancime de 3.800 de metri.

Clive Palmer afirma ca noul vapor va fi un omagiu adus echipajului de pe Titanic.

Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa.

Clive Palmer si-a infiintat propria companie, Blue Star Line, pentru a-si lansa propriul pachebot, ce va avea o lungime de 270 de metri.

Antreprenorul australian a promis ca luxul va fi prezent ca si pe vasul original, in cele 840 de cabine repartizate pe cele noua punti, in restaurante, piscine si sali de sport. Vor fi angajati cercetatori care sa caute in arhive detalii pentru a putea apoi sa fie recreat designul interior.

Singurele modificari aduse vor fi de ordin tehnic: coca vasului va fi sudata, nu nituita, pachebotul va fi inzestrat cu un bulb de etrava care reduce rezistenta la valuri, motoare Diesel si propulsoare la prora, care permit o manevrabilitate mai buna.

O expozitie permanenta despre Queensland, provincia australiana de unde este originar Clive Palmer, va fi amenajata in magaziile de carbune de pe Titanic II.

Clive Palmer, a carui avere este estimata la peste 5 miliarde de dolari australieni (3,7 miliarde de euro), este unul dintre marii furnizori de carbune si minereuri de fier pentru industria chineza.

×
Subiecte în articol: epava vapor titanic naufragiu