x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un muzeu dedicat istoriei Bibliei poate fi vizitat începând de sâmbătă la Washington

Un muzeu dedicat istoriei Bibliei poate fi vizitat începând de sâmbătă la Washington

18 Noi 2017   •   16:00
Un muzeu dedicat istoriei Bibliei poate fi vizitat începând de sâmbătă la Washington

Biblia va avea avea începând de sâmbătă propriul său muzeu la Washington, o instituţie finanţată de o familie bogată de creştini militanţi care neagă că ar face prozelitism, într-o ţară în care religia deţine un loc important, informează AFP.


După ani de planificări şi strângeri de fonduri, muzeul va spune, pe opt etaje şi pe 40.000 metri pătraţi, istoria Bibliei, întâmplările povestite în Vechiul şi Noul Testament şi impactul lor în lume.

Deschiderea oficială a fost precedată joi de o gală desfăşurată la Trump Hotel din centrul Washingtonului, la care au fost prezente circa 750 de persoane, care au plătit cel puţin 2.500 de dolari fiecare pentru a se număra printre invitaţi, potrivit Washington Post.

Lucrările la impunătoarea construcţie aflată la doar câteva străzi la sud de Capitoliu au început în urmă cu trei ani, iar la deschidere vizitatorii vor putea admira cele 1.600 de exponate din colecţia permanentă a muzeului, dintre care 1.200 de biblii şi manuscrise biblice, notează DPA.

Muzeul a costat peste 500 de milioane de dolari, costurile fiind suportate în parte de familia Green, proprietara lanţului de magazine de articole decorative Hobby Lobby, cunoscută pentru activismul său creştin. Compania a ajuns în atenţia publică după ce a contestat la Curtea Supremă, în numele convingerilor sale religioase, obligaţia unui angajator de a plăti salariaţilor săi o asigurare de sănătate care acoperea şi măsuri de contracepţie, caz în care a avut câştig de cauză în iunie 2014.

De asemenea, în luna iulie anul trecut, compania a fost condamnată să restituie Irakului câteva mii de obiecte din epoca mesopotamiană importate ilegal în Statele Unite. Familia a negat că aceste artefacte ar fi fost destinate colecţiei sale private, strânse începând din 2009. Aceasta include aproximativ 40.000 de obiecte, inclusiv fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, tablete cuneiforme, exemplare ale Torei sau o bucată dintr-o Biblie a lui Gutenberg.

"Biblia mi-a influenţat viaţa şi pe cea a familiei mele şi ne-am gestionat afacerea în conformitate cu preceptele sale", a declarat pentru AFP Steve Green, patronul de la Hobby Lobby şi totodată preşedinte al consiliului de administraţie al muzeului.

"Muzeul nu este dedicat unei credinţe, unei biserici sau unei congregaţii, ci unei cărţi care a influenţat lumea. Lăsăm oamenii să decidă ce vor să facă cu aceste informaţii (...) în speranţa că vor găsi inspiraţie", a explicat el.

Muzeul include secţiuni care prezintă Nazaretul în vremea lui Iisus, influenţa Bibliei asupra literaturii, muzicii, artei, arhitecturii şi modei, atât prin artefactele din colecţia sa, dar şi prin filme, animaţii interactive sau în 3D. Instituţia speră să atragă între un milion şi trei milioane de vizitatori pe an.

O secţiune a muzeului urmăreşte impactul avut de Biblie în Statele Unite, unde 70% din populaţie susţine că este creştină, însă aminteşte şi de efectele devastatoare ale colonizării asupra populaţiei amerindiene şi de fenomenul sclaviei.

Muzeul poate fi vizitat gratis, însă este recomandată o donaţie.AGERPRES

×
Subiecte în articol: muzeu