x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un om de știință polonez a vrut să arunce în aer Parlamentul folosind patru tone de explozibil

Un om de știință polonez a vrut să arunce în aer Parlamentul folosind patru tone de explozibil

20 Noi 2012   •   15:57
Un om de știință polonez a vrut să arunce în aer Parlamentul folosind patru tone de explozibil
Sursa foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Autoritățile poloneze au declarat, azi, că au arestat un om de știință naționalist care plănuia să detoneze un vehicul încărcat cu patru tone de explozibil, parcat lângă Parlamentul Poloniei. Polițiștii bănuiesc că bărbatul plănuia să facă acest lucru atunci când președintele și premierul Poloniei urmau să fie amândoi în clădire.

Potrivit autorităților, bărbatul este om de știință de 45 de ani, care lucrează pentru o universitate din Cracovia. În locuința acestuia au fost găsite materiale exoplozibile, arme și detonatoare ce pot fi acționate de la distanță.

De asemenea, polițiștii au mai descoperit un material video, în computerul bărbatului, în care acesta filmase o explozie test, care a lăsat un mic crater în pământ.

Potrivit mass-media poloneze, care citează surse implicate în investigație, suspectul plănuia un atac similar cu cel al norvegianului Anders Behring Breivik.

"Suspectul susține că nu are simpatii pentru niciun partid politic sau organizație. Motivele sale sunt naționaliste, anti-semite și xenofobe”, a declarat procurorul Piotr Krason într-o conferință de presă.

"Acesta a făcut mai multe vizite de recunoaștere în jurul clădirii parlamentului. Această clădire urma să fie ținta atacului. Suspectul adunase deja materiale explozibile și detonatoare”, a mai spus Krason. Detalii despre felul în care bărbatul a fost prins sau numele său nu au fost furnizate, însă se pare că acesta încercase să racoleze mai multe persoane pentru a-l ajuta.

"Este un caz deosebit de grav. Știm că țintele acestuia erau președintele, parlamentul și guvernul”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Pawel Gras. 

×