x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un plan UE îi va sărăci şi mai mult pe români

Un plan UE îi va sărăci şi mai mult pe români

de Mihaela Matachita    |    07 Mai 2010   •   00:00

Un plan economic pe zece ani, numit Europe 2020 şi care urmăreşte reducerea cu 25% a numărului de cetăţeni UE care trăiesc sub pragul de sărăcie "a creat tensiuni în interiorul şi în afara Comisiei Europene (CE), încă înainte ca el să fie făcut public", a relatat portalul euractiv.com.

Liderii est-europeni şi-au exprimat temerea că acest obiectiv al Comisiei Europene "ar putea declasa politica de coeziune" a Uniunii Europene. De exemplu, preşedintele Traian Băsescu a criticat această strategie atât pentru lipsa angajamentului de a depăşi diferenţele în dezvoltarea regională, cât şi pentru că  promovează obiective "inaccesibile". El a insistat că UE are nevoie de coeziune internă.

"În ţările grupului de la Vişegrad - Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia - standardele de viaţă s-au ameliorat considerabil de la căderea comunismului, în timp ce mulţi români - şi bulgari - asociază ultimele două decenii cu un continuu proces de pauperizare şi scădere a nivelului de trai", arată site-ul citat.

"De la o rată oficială a sărăciei de 7% la începutul anilor '90, numărul românilor din această categorie s-a triplat în 2008, potrivit EurActiv Romania. Este citat profesorul Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, care a precizat: "Reducerea sărăciei nu a fost niciodată parte a strategiilor româneşti în ultimii 20 de ani".

În ce priveşte Bulgaria, euractiv.com arată că aceasta este ţara cu cel mai mic salariu mediu din UE (302 euro pe lună) şi, potrivit Ministerului Sănătăţii, o cincime (20 la sută) din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie, faţă de media europeană care este de 17%.

Dar, conform sindicatului bulgar KNSB, o familie tipică, formată din doi adulţi şi doi copii, are nevoie de 980 de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile, doar 11% din familiile bulgare câştigând această sumă sau depăşind-o. Rezultă că 90% dintre bulgari trăiesc sub limita sărăciei.

O altă situaţie alarmantă în această ţară o reprezintă categoria salariaţilor săraci. În număr de circa 636.000, ei câştigă sub salariul mediu pe economie. Multe persoane cu studii superioare, precum profesorii, câştigă mai puţin de 300 de euro pe lună. Salariul minim lunar este stabilit la 120 de euro şi numeroşi pensionari trăiesc cu doar 70 de euro pe lună.

În Cehia, ţara fost-comunistă cu cel mai înalt nivel de trai (1.030 euro salariul mediu), procentajul celor care se confruntă cu riscul sărăciei este de 9% acesta fiind, conform experţilor, rezultatul unor măsuri de protecţie moştenite din era comunistă", potrivit euractiv.com.

În Slovacia, salariul mediu este de 744 euro pe lună şi protecţia socială reprezintă 17% din PIB. Premierul Robert Fico avertiza că obiectivele strategiei  Europe 2020 sunt "iluzorii".

"Specialiştii din Ungaria au pus şi ei sub semnul întrebării eficienţa finanţării UE destinate sferei sociale, în timp ce în Polonia oamenii afirmă că problema o reprezintă salariile mici şi nu preţurile mari, pentru cei mai mulţi polonezi răspunsul la greutăţi reprezentându-l tradiţionala lor ingeniozitate", sublinia euractiv.com.  

×
Subiecte în articol: externe