x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ponton plutitor luat de tsunami-ul din Japonia, în martie 2011, a eşuat pe o plajă din SUA

Un ponton plutitor luat de tsunami-ul din Japonia, în martie 2011, a eşuat pe o plajă din SUA

de Mediafax    |    07 Iun 2012   •   08:27
Un ponton plutitor luat de tsunami-ul din Japonia, în martie 2011, a eşuat pe o plajă din SUA

Un ponton plutitor cu lungimea de 20 de metri a esuat pe o plaja din nord-vestul Statelor Unite, dupa ce a plutit in deriva timp de 15 luni in Pacific, in urma tsunamiului care a afectat Japonia in martie 2011, au anuntat miercuri oficiali locali, citati de AFP.

Pontonul, realizat din metal si ciment, a fost reperat luni in apropierea coastelor din Oregon, au anuntat autoritatile locale, care au precizat ca acesta a esuat pe o plaja situata la circa 160 de kilometri sud-vest de Portland.

Autoritatile locale au contactat consulatul Japoniei din Portland, dupa ce au reperat structura cu inscriptii in limba japoneza. Misiunea diplomatica a confirmat ca este vorba despre un ponton care a fost luat de tsunami la 11 martie 2011.

"Patru pontoane plutitoare au fost luate de tsunami. Acesta face parte dintre ele", a declarat consulul general adjunct al consulatului Japoniei din Portland, Hirofumi Murabayashi.

"Nu stim unde se afla celelalte trei, daca plutesc in deriva undeva sau daca s-au scufundat in ocean", a adaugat el.

Oficiali japonezi au declarat ca pontonul provine din portul Misawa, din prefectura Aomori, situata in nordul insulei.

Murabayashi a precizat ca structura a putut pluti deoarece este realizata din ciment si spuma de polistiren. El a adaugat ca proprietarul sau nu doreste sa-l recupereze si banuieste ca autoritatile locale se vor debarasa de ponton.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un tsunami gigantic in nord-estul Japoniei. Atingand coastele, acesta a distrus totul in cale si a declansat o serie de avarii la centrala atomica Fukushima Daiichi, provocand cel mai grav accident nuclear dupa cel de la Cernobil (Ucraina) din 1986.

Valul seismic ar fi adus in ocean intre cinci si 20 de milioane de tone de deseuri, potrivit expertilor.

×