x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un preot ortodox a fost împușcat iar o maicuță a murit torturată, la Kiev (VIDEO)

Un preot ortodox a fost împușcat iar o maicuță a murit torturată, la Kiev (VIDEO)

30 Iul 2015   •   20:54
Un preot ortodox a fost împușcat iar o maicuță a murit torturată, la Kiev (VIDEO)

În mass-media rusă, dar şi în cea ucraineană au apărut zilele acestea o serie de informaţii privind uciderea la Kiev a unui preot şi a unei maici din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate canonic Patriarhiei Ruse.

Preotul Roman Nikolaev a fost împuşcat duminică dimineaţa de indivizi necunoscuţi, în timp ce ieşea din locuinţa sa din Kiev spre a merge la Biserica "Sfânta Tatiana", unde era paroh. El a fost transportat la spital, unde a murit miercuri în urma rănilor suferite. Preotul Roman Nikolaev avea 40 de ani şi era hirotonit de doi ani.

Tot miercuri, la Kiev a fost găsită moartă, având mâinile legate şi prezentând semne de tortură, maica Alevtina de la mănăstirea kieveană Florovksy. Ea plecase la locuinţa sa din oraş întrucât urma să meargă la spital pentru o intervenţie chirurgicală.

Reprezentanţii Patriarhiei Ruse au condamnat aceste violenţe, sperând că autorităţile ucrainene nu vor lăsa astfel de fapte nepedepsite.

"Uciderea unui preot a fost considerată, din cele mai vechi timpuri, cel mai josnic act de care cineva este capabil, întrucât unui cleric nu-i este permis să poarte arme pentru a se apăra. Preoţii nu participă la luptele politice şi nici nu iau parte la vrajbele fratricide. De aceea violenţa împotriva unui preot este violenţă împotriva cuiva lipsit de apărare", a declarat şeful Departamentului Sinodal de Informare din cadrul Bisericii Ruse, potrivit site-ului Patriarhiei de la Moscova.

Autorităţile de la Kiev au deschis anchete pentru elucidarea acestor cazuri, conform segodnia.ua.

De la începutul conflictului în Ucraina, în aprilie 2014, Rusia a reclamat o serie de atacuri împotriva bisericilor şi preoţilor ortodocşi din Ucraina care ţin de Patriarhia Moscovei, acuzând în acelaşi timp autorităţile ucrainene că trec sub tăcere astfel de acte.

Ortodoxismul este majoritar în Ucraina, dar credincioşii săi sunt divizaţi între Patriarhia Moscovei, cea de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi o mică biserică autocefală, cele două din urmă nefiind recunoscute de nicio Biserică Ortodoxă canonică.



×