Israelul a folosit o forţă disproporţionată în operaţiunile întreprinse în Fâşia Gaza, în vara anului 2014, mii de civili fiind ucişi şi alte mii de case fiind dărâmate fără ca aceste atacuri să aibă o importanţă strategică, se arată într-un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International.
Potrivit raportului, 18.000 de case au fost distruse şi 1.500 de palestinieni au fost ucişi.
"Trupele militare israeliene au ucis numeroşi civili palestinieni în atacuri asupra unor case pline de familii, în unele cazuri putându-se vorbi de crime de război", se arată în raport.
Organizaţia pentru drepturile omului a acuzat Israelul de "indiferenţă cinică" pentru vieţile civililor. Raportul evidenţiează opt incidente în care avioanele israeliene au bombardat case, acţiuni care au dus la moartea a 104 civili, dintre care 62 de copii.
"Trupele israeliene au încălcat flagrant regulile războiului bombardând case ale civililor şi arătând o cinică indiferenţă pentru masacrul produs. Acest raport arată o serie de atacuri asupra civililor care evidenţiează o şocantă lipsă de respect pentru vieţile civililor palestinieni, care nu au primit niciun avertisment şi nu au avut nicio şansă să fugă", a declarat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.
Raportul spune că în unele cazuri au fost identificate ţinte militare în apropierea locuinţelor bombardate, însă avantajul eliminării acelor ţinte nu justifică pierderea masivă de vieţi nevinovate.
"Atacurile repetate, disproporţionate asupra caselor din Fâşia Gaza indică faptul că tacticile militare ale Israelului sunt profund viciate şi în mod fundamental contrare principiilor umanitare internaţionale", a declarat Philip Luther.
În alte cazuri nu s-au descoperit obiective militare clare lângă casele care au fost distruse. Dacă lucrurile stau aşa, spune raportul, atunci atacarea intenţionată a civililor constituie crime de război.
Amnesty International a cerut ca autorităţile israeliene şi palestiniene să permită o anchetă independentă şi un eventual proces la Curtea Penală Internaţională.
În răspuns la raportul Amnesty International, ministerul israelian de Externe a declarat că organizaţia a ignorat "crimele de război documentate ale mişcării Hamas" precum folosirea şcolilor, a moscheelor şi a caselor civililor pentru a ascunde armament sau pentru a lansa rachete către Israel. Ministerul a adăugat că Amnesty nu are dovezi care să sprijine acuzaţiile aduse.