x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român este mâna dreaptă a unui angajator german

Un român este mâna dreaptă a unui angajator german

09 Ian 2017   •   20:10
Un român este mâna dreaptă a unui angajator german

Jürgen Kiefer, un angajator german din Marbach (oraş din sud-vestul Germaniei), s-a decis să rezolve singur problema barierei lingvistice de care se lovesc cetăţenii europeni care aleg străinătatea pentru o viaţă mai bună din punct de vedere financiar. Oameni din România, Croaţia, Italia, Bosnia şi Polonia vin motivaţi şi gata de muncă, dar au o problemă primordială: nu cunosc limba germană. 

Potrivit jurnaliștilor de la Marbacher Zeitung, împreună cu un român, reușeşte să spargă barierele integrării şi le oferă ocazia muncitorilor străini pe care îi primesc să facă primii pași către construirea unui viitor în Germania.

Nicolae Vasiliu este omul pe care se bazează în acest sens. Kiefer finanțează singur cursurile de limba germană pe care le organizează chiar la sediul propriei sale firme. Muncitorii calificaţi în domeniul instalațiilor termice, electrice și sanitare se găsesc destul de greu în Germania. Ca urmare, şi-a extins căutările în afara ţării, soluţia dovedindu-se optimă, pentru că primește constant noi aplicanți pentru locurile de muncă pentru care caută muncitori. Singura problemă constă în necesitatea cunoașterii limbii germane. Cei pe care îi angajează trebuie să stăpânească suficient limba pentru a putea să comunice cu clienții și să completeze documentele necesare.

Oraşul Marbach 

Un solicitant de azil primește un loc la un curs de limba germană mult mai repede decât un străin care își caută un loc de muncă în Germania. Nu e un lucru bun pentru economia noastră”, a declarat, dezamăgit, Jürgen Kiefer, care nu a reușit să-și trimită muncitorii nici la cursurile ținute în cadrul programelor de integrare și nici la vreo altă școală din zonă, scrie Ziarul Românesc.

Nu a vrut să își piardă muncitorii și nici să nu îi poată utiliza la nivelul competenţelor acestora, de aceea s-a hotărât să rezolve singur această problemă apăsătoare. Muncitorii sunt împărțiți în grupe, în funcție de nivelul la care se află. Sunt instruiți de la zero, până ajung la nivelul la care pot îndeplini cerințele de zi cu zi de la locul de muncă.

Nicolae Vasiliu e asul din mâneca lui Kiefer. Vorbește șase limbi străine, printre care germana, italiana și engleza, scrie sursa menţionată anterior. A studiat la Tübingen, după ce a absolvit liceul la Marbach. Acum predă limba germană pentru muncitorii angajați de Kiefer, dornici să învețe și să lucreze. În fiecare luni seara, cinci străini iau parte la cursurile de germană şi se declară mulţumiţi şi încântaţi. În plus, au înțeles și importanța exersării în afara orelor de curs. Cu cât practică mai mult, cu atât vor învăţa mai repede. 

×