x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un şerif american refuză să coboare în bernă drapelul SUA în memoria lui Nelson Mandela (VIDEO)

Un şerif american refuză să coboare în bernă drapelul SUA în memoria lui Nelson Mandela (VIDEO)

10 Dec 2013   •   11:10
Un şerif american refuză să coboare în bernă drapelul SUA în memoria lui Nelson Mandela (VIDEO)

Un şerif din South California a refuzat să coboare în bernă drapelul american în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi, afirmând că această onoare ar trebui rezervată cetăţenilor americani, relatează CNN.

Preşedintele american Barack Obama a dispus coborârea în bernă a steagurilor până luni seara, dar şeriful Rick Clark din comitatul Pickens a refuzat să respecte acest ordin.

"Este opinia mea că steagul ar trebui coborât în bernă pentru americani care s-au sacrificat pentru ţara lor", a declarat Clark pentru postul de televiziune WHNS, afiliat CNN. Acesta ar trebui coborât în bernă la ambasada americană din Africa de Sud, a afirmat el, dar nu acasă.

Drapelul din sectorul său a fost coborât în bernă la sfârşitul săptămânii în memoria unui ofiţer căzut la datorie şi a zilei de comemorare a atacului de la Pearl Harbor. Dar duminică a fost înălţat din nou, a afirmat el.

"Nu am nicio problemă să îl coboare în Africa de Sud, în ţara lor dar nu în ţara noastră. Ar trebui să se facă acest lucru pentru persoanele care s-au sacrificat pentru ţara noastră", a adăugat Rick Clark .



Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat că şeriful nu poate fi sacţionat. "El nu încalcă legea. Este decizia sa. Iar eu sprijin decizia şerifului", a declarat adjunctul său, Creed Hashe.

Mandela a devenit un simbol al luptei împotriva discriminării rasiale în Africa de Sud şi a ispăşit 27 de ani de închisoare pentru sfidarea regimului de apartaheid. El a decedat joi, la vârsta de 95 de ani.

Deşi rară, coborârea în bernă a drapelelor americane pentru cetăţeni străini nu este ceva nou. George W. Bush a făcut acest lucru pentru Papa Ioan Paul al II-lea, în urmă cu opt ani, iar Bill Clinton pentru fostul premier israelian Yitzhak Rabin, asasinat în anii '90.

Practica datează din 1965, când preşedintele Lyndon Johnson a ordonat coborârea în bernă a drapelului american pentru fostul premier britanic Winston Churchill. Dar nu toţi liderii mondiali beneficiază de această onoare. Astfel că, la decesul fostului premier britanic Margaret Thatcher, în acest an, Obama a transmis condoleanţe, dar nu a ordonat coborârea în bernă a drapelului.

Preşedinţii americani pot folosi la discreţie acest ordin executiv, dar îl rezervă în general în onoarea unor figuri naţionale majore, inclusiv guvernatori şi demnitari străini. Codul este însă doar un ghid şi nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea lui.

×