x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un spion rus a lucrat 10 ani la ambasada SUA de la Moscova!

Un spion rus a lucrat 10 ani la ambasada SUA de la Moscova!

03 Aug 2018   •   07:54
Un spion rus a lucrat 10 ani la ambasada SUA de la Moscova!

Serviciile americane au descoperit un agent rus infiltrat in ambasada Statelor Unite din Moscova. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, respectivul cetatean rus, o femeie, a fost angajata de Secret Service si de mai bine de 10 ani a avut acces la informatii confidentiale si la corepondenta interna. 

 

"A avut acces la corespondenta electronica din sistemul Secret Service. Inclusiv la graficele de lucru ale presedintelui american, cel actual si cel precedent, si a sotiilor acestora", a precizat interlocutorul ziarului britanic. 

Potrivit publicatiei, primele suspiciuni au aparut in 2016, in timpul unei verificari de rutina a serviciului de securitate. Astfel, s-a aflat ca femeia se intalnea regulat cu angajati ai FSB. Rezultatele anchetei au fost aduse la cunostinta a 10 inalti functionari ai Serviciului secret. 

O serie de investigatii au fost efectuate, de asemenea, de CIA si FBI. Totusi, nimeni din comisia de contraspionaj nu a fost pus la curent cu eventualele nereguli, subliniaza The Guardian, apreciind ca, probabil, incidentul a fost inclus in ancheta procurorului special Robert Mueller. 

"Congresul cauta tot timpul hackeri, desi este foarte posibil ca informatia care a permis atacul cibernetic asupra serverului Partidului democrat in timpul alegerilor din 2016, sa fi venit chiar din interiorul ambasadei", a estimat interlocutorul The Guardian. 

Ziarul sustine ca femeia, concediata anul trecut, dupa decizia de reducere a personalului ambasadei SUA in Rusia, a avut timp suficient pentru a strange informatii, mai ales ca unii dintre angajatii misiunii diplomatice i-au mai trimis mesaje pe adresa personala de email a acesteia, incalcand regulile. 

×