x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un tânăr bulgar, ales din întâmplare europarlamentar

Un tânăr bulgar, ales din întâmplare europarlamentar

29 Mai 2014   •   19:17
Un tânăr bulgar, ales din întâmplare europarlamentar
Cum va ajunge Sofia la remaniere guvernamentală din cauza europarlamentarelor
Tânărul bulgar Momcil Nekov (27 de ani) a fost ales europarlamentar datorită faptului că zeci de mii de alegători nu au înţeles corect modul în care se vota cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria. El a anunţat joi că nu va renunţa la mandat.

Comisia Electorală Centrală a anunţat miercuri seară rezultatele oficiale potrivit cărora Nekov, complet necunoscut înainte de vot, a primit mai multe voturi decât liderul socialiştilor bulgari şi europeni, Serghei Stanişev.

Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar şi în mod normal nu avea nicio şansă să fie ales, în condiţiile în Bulgaria va avea doar 17 reprezentanţi în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obţinut decât patru mandate. Şansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla şi partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înţeles prea bine la ce servesc cele două numere şi au bifat ambele.

Pentru prima dată la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbină votul proporţional şi cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conţinut lista partidelor şi candidaţilor independenţi. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaţilor într-un cerc.

Astfel, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formaţiunea preferată, ci şi candidaţii preferaţi de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primeşte cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiţie este ca respectivul candidat să depăşească pragul de 5% din voturi. În caz contrar se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se află pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strânge mai multe voturi decât acesta, dar nu mai puţin de 5%.

După tragerea la sorţi, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar şi în cea cu cerculeţe, votând astfel pentru candidatul Momcil Nenov. Astfel, tânărul a strâns 8,05% din totalul voturilor pentru Partidul Socialist, în timp ce Stanişev, care a fost şi cap de listă - 6,61%.
Potrivit unor surse din Partidul Socialist, acesta a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid să renunţe la mandat în favoarea jurnalistei Dostena Lavergne, care a ocupat locul cinci în lista socialistă şi urma să-l înlocuiască pe Stanişev care anunţase de dinaintea alegerilor că va renunţa la mandatul de europarlamentar. Nekov a primit însă sprijinul filialei sofiote a Partidului Socialist, precum şi al celei de tineret, din care face parte. El afirmă pentru agenţia Focus că nu va renunţa, pentru că aceasta a fost voinţa alegătorilor bulgari. El notează că are un masterat în ştiinţe politice şi în acest moment îşi scrie teza de doctorat, are şi două cărţi, aşa că nu se crede nepregătit pentru acest post.
Alegerea lui Momcil Nekov a devenit cel mai comentat subiect în presa bulgară de după scrutin. Stanişev a fost ironizat de oponenţi că nu numai a pierdut în Europa faţă de PPE, în Bulgaria faţă de GERB, ci a fost învins şi în propriul său partid de un tânăr necunoscut. Pe reţelele de socializare au apărut mai multe glume legate de combinaţia de numere 15-15, iar câteva mii de persoane s-au alăturat cele două grupuri pe Facebook care îl îndemnau pe Momcil Nekov să nu cedeze presiunii şi să nu renunţe la mandat în favoarea “celor grei” de la partid.

Este interesant că încă la data de 24 aprilie Nekov anunţa prin profilul său de Facebook că numărul lui din buletin coincide cu cel al partidului şi un prieten de al lui comenta: “Vei vedea cum toate babele vor confunda cele două numere şi vei ajunge europarlamentar”.

Votul majoritar l-a costat postul de europarlamentar şi pe fostul comisar european Meglena Kuneva. Deşi a fost cap de listă al alianţei conservatoare Blocul Reformist, Kuneva a fost înlăturată de nr. 2 de pe listă, Svetoslav Malinov. Explicaţia este că Malinov face parte din cel mai popular dintre partidele din alianţa Democraţii pentru o Bulgarie puternică. Înainte de campanie a existat o discuţie între partenerii din această alianţă privind cine trebuie să conducă lista şi prin urmare spre nemulţumirea alegătorilor celui mai mare partid a fost aleasă Kuneva, deoarece partidul ei a fost singurul care primeşte subvenţie de stat şi putea finanţa campania.

Altă modificare personală în delegaţia europarlamentarilor bulgari a intervenit în noaptea alegerilor, când controversatul mogul de presă Delian Peevski a anunţat că renunţă la locul de europarlamentar. Peevski, a cărui nominalizare la şefia Agenţiei de Securitate Naţională a stat la baza protestelor antiguvernamentale de anul trecut, a anunţat că a candidat la europarlamentare ca să-şi curăţe numele şi că îşi cedează locul ministrului Mediului Iskra Mihailova, care a ocupat locul cinci pe lista Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (a minorităţii turce).

Peevski a fost pe locul doi pe această listă şi nu exista nicio îndoială că va fi ales, dar potrivit unor surse citate de presa bulgară conducerea mişcării a fost avertizată de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din PE că Peevski nu este dorit ca membru al grupului parlamentar ALDE. De aceea, el a fost nevoit să renunţe la post. În aceste condiţii, Mihailova se va duce la PE, ceea ce face inevitabilă remanierea Cabinetului premierului Plamen Oreşarski. Potrivit unor analişti politici, Oreşarski va folosi ocazia să facă şi alte remanieri, încercând astfel să reducă tensiunea după eşecul electoral al socialiştilor şi să calmeze vocile care insistă din nou pentru demisia Guvernului.
Conform rezultatelor oficiale din alegerile în Bulgaria, cel mai mare număr de europarlamentari - şase - îl are partidul conservator GERB (30,4%), socialiştii (18,93%) şi etnicii turci (17,27%) au câte patru, populiştii (10,66%) - doi, iar Blocul Reformist (6,45%) - unul.


×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare 2014