Mai multe porţiuni din Zidul Berlinului, din zona Galeriei de Est (un tronson de 1,3 km pavoazat de artişti), au fost înlaturate, pe suprafaţa respectivă urmând a se construi o cale de acces către un complex rezidenţial de lux, relatează Le Nouvel Observateur şi Fox News.
Indepărtarea tronsonului a avut loc la primele ore ale dimineţii de miercuri, potrivit poliţiei. Patru porţiuni de zid, reprezentând o deschidere de 5-6 metri lăţime, au fost înlăturate şi înlocuite cu o poartă, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Totul s-a desfăşurat în prezenţa a circa 250 de poliţişti.
Lucrările sunt efectuate la cererea unui investitor în domeniul imobiliar, care vrea să construiască un bloc turn de apartamente de lux de 63 de metri inalţime.
Galeria de Est este cea mai mare porţiune din Zidul Berlinului rămasă, un vestigiu de neînlocuit în opinia rezidenţilor, care au protestat în repetate rânduri la adresa acestei iniţiative. “Nu pot să cred că au venit pe întuneric, furişându-se astfel. Tot ce văd ei sunt banii, nu înţeleg relevanţa istorică şi artistică a acestui loc”, a spus Kani Alavi, directorul grupului artistilor care au pavoazat Galeria de Est.
“Daca demolează această parte din Zid, distrug spiritul oraşului”, a spus şi Ivan McClostney, care locuieşte în zonă.
Constructorii au înlăturat o primă porţiune din Zid luna trecută, dar din cauza protestelor publice, investitorul Maik Uwe Hinkel s-a văzut nevoit să oprească lucrul şi a promis că va căuta o soluţie pentru a lăsa vestigiul intact. Totuşi, încă patru segmente fiecare de 1,2 metri lungime au urmat.
Grupul de susţinători ai Zidului a reacţionat, chemând la protest joi, la orele 16:00 (15:00 GMR), in faţa Primăriei.
Mai mult de 130 de persoane au murit încercând să escaladeze zidul care despărţea Berlinul de Est de Berlinul de Vest. De-a lungul timpului, Zidul a devenit o atracţie turistică, artiştii decorând cărămizile cu ilustraţii colorate. Galeria de Est a fost recondiţionată de curând cu o investiţie de 2 milioane de euro.