x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un vulcan islandez a erupt după 187 de ani

Un vulcan islandez a erupt după 187 de ani

22 Mar 2010   •   00:00
Un vulcan islandez a erupt după 187 de ani

Un vulcan care a fost inactiv vreme de aproape 200 de ani a erupt ieri, în Islanda. Iniţial, s-a crezut că erupţia a avut loc într-o zonă acoperită de al cincilea cel mai mare gheţar din Islanda. După survolarea din elicopter a zonei, s-a observat, însă, că erupţia nu a avut loc sub stratul de gheaţă şi nu a fost foarte puternică.



"Este o erupţie mică. Dacă ar fi fost în interiorul sau în apropierea gheţarului, s-ar fi putut ajunge la inundaţii sau desprinderea unor bucăţi de gheaţă. De aceea, pregătisem un plan de răspuns la dezastru", a spus liderul Departamentului de Protecţie Civilă, Agust Gunnar Gylfason, citat de The Telegraph.



Gradul de alerta în zonă rămâne, însă, unul ridicat. Potrivit experţilor, nu este exclus ca activitatea vulcanică să "persevereze", având în vedere faptul că, în trecut, erupţiile din apropierea gheţarului Eyjafjallajokull au precedat cu puţin o "trezire" a vulcanului "vecin", Katla. "Ştim că o erupţie la Eyjafjallajokull poate declanşa activitatea vulcanului Katla", a declarat pentru televiziunea islandeză geofizicianul Pall Einarsson. Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în 1820.

×
Subiecte în articol: externe