x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde dai şi unde crapă: Reducerea imigraţiei ar putea duce la contractarea cu 11% a economiei britanice (studiu)

Unde dai şi unde crapă: Reducerea imigraţiei ar putea duce la contractarea cu 11% a economiei britanice (studiu)

de Istvan Deak    |    23 Dec 2013   •   17:02
Unde dai şi unde crapă: Reducerea imigraţiei ar putea duce la contractarea cu 11% a economiei britanice (studiu)

Imigraţia a devenit un subiect fierbinte în perspectiva eliminării restricţiilor privind accesul în Marea Britanie al mâinii de lucru provenind din România şi Bulgaria, de la 1 ianuarie. Adevărate campanii de presă antiimigraţioniste sufocă în ultima vreme presa britanică, reuşind să stârnească reacţii inclusiv în alte ţări europene decât cele vizate, respectiv România şi Bulgaria.
Iată că de această dată un studiu intern ar trebui să dea de gândit autorităţilor din Marea Britanie. Căci angajamentul Guvernului britanic vizând scăderea imigraţiei ar putea duce la o contractare a economiei de 11% până în 2060, după cum relevă un studiu publicat luni de Institutul naţional de cercetare economică şi socială de la Londra, citat de Reuters.
Potrivit institutului citat, înjumătăţirea imigraţiei nete până în anul 2060 ar avea puternice efecte negative asupra economiei. “Atât nivelul produsului intern brut (PIB), cât şi cel al PIB per capita au scăzut în perioada simulată în studiu cu 11% şi respectiv 2,7%”, a constatat institutul.

Mai mult, scăderea numărului de imigranţi, care tind să fie persoane tinere, ar avea un impact semnificativ asupra fondurilor de cheltuieli publice, din care trebuie asigurată plata pensiilor pentru persoanele mai în vârstă.

“Pentru ca bugetul Guvernului britanic să fie unul echilibrat, taxa pe veniturile din muncă trebuie să fie majorată cu 2,2%, în scenariul scăderii imigraţiei”, se arată în raport. Or, acest lucru ar însemna salarii nete cu 3,3% mai mici, în 2060.

Premierul David Cameron a promis înaintea alegerilor din 2010 să reducă imigraţia netă cu zeci de mii, până în 2015, de la cele 200.000 sosiri anuale aşteptate conform tendinţelor actuale.

Presiuni

Aflat sub presiunea formaţiunii antiimigraţie UKIP, Cameron a afirmat că are în vedere ca relocarea de imigranţi din ţările mai sărace ale Uniunii Europene în cele bogate să fie restrânsă. Duminică, vicepremierul Nick Clegg (Partidul Liberal Democrat, partener de guvernare cu conservatorii lui David Cameron) a declarat în ce-l priveşte că limitarea numărului de imigranţi ar afecta în sens negativ economia ţării.

Guvernul britanic nu se hazardează să ofere vreo previziune oficială cu privire la numărul imigranţilor care ar putea veni începând din 2014, dar cifrele care circulă variază între 30.000 şi 70.000 pe an.

Chestiune sensibilă

Problema este sensibilă într-o ţară care a cunoscut o imigraţie puternică din Europa după extinderea UE din 2004.

Aproximativ 640.000 de persoane care trăiesc în Marea Britanie au venit din Polonia, a doua ţară din care provin imigranţii după India, potrivit cifrelor oficiale care datează din 2012. În realitate, ar fi peste un milion, potrivit comunităţii poloneze.

Ca şi în alte opt ţări europene, românii şi bulgarii, care în prezent nu au dreptul să exercite decât un număr limitat de meserii, vor putea, începând cu 1 ianuarie 2014, să aibă acces liber la piaţa muncii în Marea Britanie. Un număr de 140.000 lucrează deja în această ţară, potrivit datelor oficiale din august.

Franţa a anticipat

Franţa a anticipat această ridicare a restricţiilor dublând, în octombrie 2012, numărul de meserii accesibile, care a trecut de la 150 la 291, în sectoare în care angajatorii se confruntă cu probleme în a găsi forţă de muncă. Ea a suprimat, de asemnea, o taxă pe care trebuia să o plătească angajatorul pentru a lucra cu români şi bulgari.
În Marea Britanie, cunoscută pentru multiculturalismul şi toleranţa sa, în faţa îngrijorărilor exprimate, Londra a anunţat înăsprirea accesului imigranţilor la ajutoare sociale, pe fondul creşterii popularităţi partidului antiimigraţie şi antieuropean UKIP.


×