UNESCO a cerut miercuri Australiei la Doha să pună în aplicare măsuri pentru a proteja Marea Barieră de Corali, dacă doreşte ca aceasta să nu ajungă pe Lista patrimoniului mondial aflat în pericol în 2015, relatează AFP.
Comitetul Patrimoniului Mondial a cerut Australiei să prezinte "până la data de 1 februarie 2015" un raport "care precizează, printre altele, punerea în aplicare a acţiunilor" de protecţie, se arată în textul deciziei.
În decizia sa, Comitetul constată cu îngrijorare recentele adoptări de către Australia a unor proiecte de dezvoltare a zonei costiere, însă salută eforturile acesteia în materie de îmbunătăţire a calităţii apei.
Deşi Malaezia şi Japonia au propus amendamente pentru a atenua declaraţia, majoritatea covârşitoare a membrilor Comitetului au cerut şi au obţinut păstrarea versiunii originale a proiectului de decizie, mult mai exigentă.
În urmă cu săptămână, Australia şi-a exprimat încrederea că va putea evita plasarea Marii Bariere de Corali pe Lista patrimoniului mondial aflat în pericol, după publicarea unui raport care indica o scădere a poluanţilor în apă.
Înscrisă în Patrimoniul Mondial de UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 345.000 de kilometri pătraţi pe coasta orientală australiană şi formează cel mai vast sistem de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri şi 300 de insule tropicale.
Reciful a pierdut mai mult de jumătate din corali în cursul ultimilor 27 de ani sub efectul factorilor meteorologici (furtuni) climatici (încălzire) şi industriali.