x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Aproape 100 de migranţi aflaţi la centrul de la Bekescsaba, în greva foamei

Ungaria: Aproape 100 de migranţi aflaţi la centrul de la Bekescsaba, în greva foamei

13 Mar 2017   •   17:50
Ungaria: Aproape 100 de migranţi aflaţi la centrul de la Bekescsaba, în greva foamei
Sursa foto: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

Aproximativ 100 de migranţi au început luni o grevă a foamei la un centru de refugiaţi aflat în Ungaria, solicitând să le fie permis să plece, a anunţat Biroul ungar pentru imigraţie şi cetăţenie, potrivit Reuters. 

Conform autorităţilor de la Budapesta, 94 dintre cei 102 migranţi aflaţi în tabăra de la Bekescsaba, în apropierea graniţei cu România, iau parte la această acţiune de protest. 

''Majoritatea greviştilor foamei sunt în situaţia prevăzută de regulamentele Dublin, întrucât ei au părăsit ilegal ţara membră în care au intrat prima dată în Uniunea Europeană. Ei şi-au exprimat revendicările în scris, în primul rând reclamând faptul că stau închişi şi cerând să fie lăsaţi să plece'', a explicat Biroul ungar pentru imigraţie. 

De asemenea, greviştii foamei s-au plâns de faptul că au fost amprentaţi, în condiţiile în care nu aveau nicio intenţie de a rămâne în Ungaria. 

''Avocaţii noştri au efectuat o misiune de monitorizare a drepturilor omului la centrul de detenţie de la Bekescsaba, acum o lună. Majoritatea migranţilor s-au confruntat cu circumstanţe care i-ar putea face să sufere de pe urma traumelor psihice. Din ce ştim, acum situaţia în tabără este calmă'', a declarat Marta Pardavi, co-preşedinte al Comitetului Helsinki Ungaria. 

Premierul ungar Viktor Orban este un opozant vehement al valului de migranţi către Europa început în 2015, care în opinia sa periclitează redresarea socio-economică a continentului. Pentru a limita numărul de migranţi, Ungaria a ridicat garduri de sârmă la graniţa sa cu Serbia şi Croaţia. AGERPRES

×