x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria cooperează cu Serbia pentru importurile de energie din Rusia. UE acuzată că dezbină statele comunitare

Ungaria cooperează cu Serbia pentru importurile de energie din Rusia. UE acuzată că dezbină statele comunitare

25 Mai 2022   •   16:58
Ungaria cooperează cu Serbia pentru importurile de energie din Rusia. UE acuzată că dezbină statele comunitare
Sursa foto: a1

Ungaria cooperează cu Serbia pentru importurile de energie din Rusia și acuză UE că subminează grav solidaritatea dintre statele comunitare, potrivit declarațiilor șefului diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, citat de MTI.

Acesta s-a întâlnit cu ministrul sârb de Finanțe, Sinisa Mali, pentru a discuta despre asigurarea livrărilor de petrol și gaze naturale. 

Peter Szijjarto a afirmat că amenințările cu închiderea rutelor de tranzit pentru energie din partea UE pun în pericol unitatea țărilor membre. El spune că acestea "au ieşit la iveală în unele comunicări ale UE" și reprezintă un "atac grav la adresa suveranităţii, securităţii sale energetice şi intereselor de securitate" ale Ungariei.

Totodată, referitor la propunerea UE de sancționare a statelor care importă petrol din Rusia, oficialul ungur a spus că țara sa nu va vota faborabil atâta timp cât afectează serucitatea energetică. 

Ungaria și Serbia, au stabilit să-și garanteze reciproc rute de tranzit sigure pentru livrările de energie. Astfel că Budapesta va permite Belgradului să folosească facilitățile ungare de stocare a gazelor naturale pentru a-și asigura necesarul pe timp de iarnă. De asemenea, Ungaria a transportat în acest an circa 458 de milioane de metri cubi de gaze în Serbia și a primit zilnic 10 milioane de metri cubi de gaze prin Serbia. 

Cele două stat au mai convenit să dubleze conexiunile reţelelor de electricitate în următorii 6-8 ani.

×
Subiecte în articol: Ungaria serbia gaze petrol Rusia ue