Cu o zi in urma, presa maghiara anunta, alarmist, ca Fondul Monetar International impune conditii de austeritate draconice Ungariei pentru a aproba un imprumut preventiv de 15 miliarde de euro. De la Budapesta au venit intre timp vesti ca premierul Orban Viktor a respins acele conditii draconice.
Vineri, Orban a anuntat ca totusi va fi incheiat un acord de asistenta financiara cu organismele internationale, dar nu pe baza conditiilor despre care se vorbea in presa ungara, si care faceau referire in special la reducerea pensiilor, cresterea varstei de pensionare, cresterea impozitelor.
Intr-o declaratie pentru postul public de radio, Orban a sustinut ca Guvernul va prezenta propriile sale propuneri pentru negocierile cu FMI si Uniunea Europeana in urmatoarele 7-10 zile.
"Suntem, evident, de acord cu faptul ca este bine daca deficitul bugetar al tarii este cat mai mic, dar nu este totuna daca ne atingem de pensii, daca luam facilitati de calatorie de la pensionari sau daca anulam alocatiile familiale. La acest pret nu ne trebuie acord cu FMI', a declarat Orban, potrivit MTI.
Joi, cotidianul ungar Magyar Nemzet scria, fara a cita sursa informatiilor sale, ca FMI ar fi cerut Guvernului de la Budapesta reducerea pensiilor si cresterea limitei varstei de pensionare, diminuarea alocatiilor familiale, majorarea impozitului pe venit, reducerea facilitatilor de transport, a birocratiei si a cheltuielilor autoritatilor locale, introducerea unui impozit pe imobile in functie de valoare, eliminarea taxei speciale in cazul bancilor si alocarea de fonduri sectorului bancar. Guvernul ungar a anuntat inca din luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza incheierea unui acord de asistenta financiara cu organismele internationale, dar negocierile au inceput abia in luna iulie a acestui an din cauza ingrijorarilor formulate de FMI si Comisia Europeana in legatura cu independenta Bancii Nationale ungare. Negocierile ar fi trebuit reluate dupa vacanta de vara. Doua surse din apropierea negocierilor au declarat ca, dupa vizita initiala la Budapesta, creditorii internationali au lasat in urma o lista de conditii dure la care Guvernul Ungariei trebuie sa raspunda inainte ca discutiile sa se reia in toamna.
Potrivit afirmatiilor premierului ungar, delegatia Uniunii Europene implicata in negocieri a inaintat un raport comisiei de specialitate privind discutiile cu autoritatile ungare, iar documentul contine o constatare foarte importanta, si anume ca se recunoaste faptul ca Ungaria are nevoie de un acord de tip preventiv, si nu de bani.
O sursa din UE a declarat joi pentru MTI ca lista publicata in presa maghiara nu este corecta. "Aceasta lista nu reflecta cu exactitate problemele discutate. Unele dintre reformele cuprinse in lista nici macar nu au fost mentionate, in timp ce altele au fost discutate intr-un context diferit', a explicat sursa.
Viktor Orban a adaugat vineri ca oficialii UE au discutat situatia in legatura cu Ungaria si negociatorii europeni au emis un raport pozitiv in care au recunoscut ca "Ungaria are nevoie mai curand de un acord de precautie decat de bani'. (deak.istvan@jurnalul.ro)