x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria - Victorie istorica a socialistilor

Ungaria - Victorie istorica a socialistilor

de Camelia Muntean    |    25 Apr 2006   •   00:00
Ungaria - Victorie istorica a socialistilor

O victorie personala a dinamicului si carismaticului premier ungar, Ferenc Gyurcsany. Astfel a fost numita castigarea alegerilor legislative din Ungaria de catre socialisti (fostul partid comunist).

"Partidul a castigat, dar toata tara trebuie sa castige in viitor", a declarat Gyurcsany duminica seara, dupa incheierea scrutinului, cerandu-le concetatenilor sai sa fie pregatiti sa faca fata incercarilor. Coalitia social-liberala a premierului Gyurcsany a obtinut o victorie istorica, reusind sa ramana la guvernare pentru prima oara dupa prabusirea regimului comunist.

INCA UN MANDAT. Partidul socialist MSZP si aliatul sau liberal SZDSZ au obtinut 211 mandate dintr-un total de 386 de locuri in Parlament, in timp ce Fidesz, principalul partid de opozitie de dreapta al fostului premier Viktor Orban, a obtinut doar 164 de mandate, iar Forumul Democratic (MDF, conservator), 11. Castigarea unui al doilea mandat consecutiv de catre un guvern in exercitiu constituie o premiera in Ungaria si un eveniment rar in fostele tari comuniste din Europa de Est, dupa 1990.

PROMISIUNI IREALIZABILE. In campania electorala s-au infruntat personalitatile puternice ale lui Orban si Gyurcsany, dar si propunerile politice ale celor doi lideri care au facut schimb de platforma electorala. Gyurcsany, fost lider al tineretului comunist devenit miliardar, se considera campionul pietei libere insotite de masuri de protectie sociala. Orban, fost disident liberal integrat in miscarea de dreapta patriotica, este adeptul protectionismului si denunta privatizarile care servesc intereselor "capitalismului salbatic". Cele doua partide au facut promisiuni irealizabile financiar, preferand sa evite subiectul reformelor economice dureroase necesare, apreciaza analistii.

Desi Ungaria a cunoscut o crestere economica satisfacatoare, ea a ramas in urma celor zece state integrate in Uniunea Europeana in mai 2004 in materie de deficit public (6,1% din PIB, in 2005), ceea ce reduce sansele ca tara sa adopte moneda euro in 2010.

RECUNOASTEREA INFRANGERII. Liderul opozitiei de dreapta din Ungaria, Viktor Orban, in varsta de 42 de ani, si-a recunoscut infrangerea in alegeri. El s-a oferit luni dimineata sa demisioneze de la conducerea partidului sau, Fidesz, invins pentru a doua oara consecutiv in alegerile legislative din aceasta tara. "Toata lumea propune demisia presedintelui si a vicepresedintilor partidului. Congresul national va fi cel care va lua o decizie in acest sens, la reuniunea prevazuta peste cateva saptamani", a declarat liderul Fidesz. Orban a ocupat functia de premier intre anii 1998-2002. In perioada dintre cele doua tururi de scrutin, el s-a oferit sa renunte la functia de premier, in caz de victorie, in speranta ca va putea incheia o alianta cu partidul conservator Forumul Democratic (MDF). MDF a respins insa proiectul, calificandu-l pe Orban drept "demagog".

ADUNARE
"Imi asum intreaga responsabilitate pentru campanie si pentru toate greselile comise. Toata lumea propune demisia presedintelui si a vicepresedintilor partidului. Congresul national (al Fidesz) va fi cel care va lua o decizie in acest sens"
Viktor Orban
liderul opozitiei din Ungaria
×
Subiecte în articol: externe orban Ungaria