x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria vrea să ştie dacă Viktor Orban a fost interceptat de o staţie NSA de la Budapesta

Ungaria vrea să ştie dacă Viktor Orban a fost interceptat de o staţie NSA de la Budapesta

de Mediafax    |    01 Noi 2013   •   13:20
Ungaria vrea să ştie dacă Viktor Orban a fost interceptat de o staţie NSA de la Budapesta

Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a declarat joi că este necesar să se clarifice dacă premierul Viktor Orban s-a aflat printre ţintele activităţii de interceptare a unei staţii operate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) la Budapesta, relatează MTI.

Martonyi a făcut această declaraţie pentru un post comercial, HirTV, în urma unei întâlniri cu asistenta secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, în marja unei reuniuni cu oficiali în domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Vişegrad şi Iniţiativei Central Europene, la Godollo.

Ministrul a citat-o pe Nuland, care a exprimat regretul Statelor Unite şi a evocat instrucţiunile preşedintelui Barack Obama privind o revizuire a sistemului şi ca problemele create să fie soluţionate prin negocieri separate cu fiecare ţară în parte.

În ceea ce priveşte activităţile de spionaj, şeful diplomaţiei ungureşti a declarat că nu este clar dacă staţia americană doar a verificat liste de apeluri sau dacă a interceptat conţinutul conversaţiilor. El a îndemnat ca agenţii de informaţii cu activitate relevantă în domeniu să investigheze aceste activităţi şi să creeze un sistem care să împidice apariţia unor eventuale noi cazuri de acest fel.

Ministerul ungur de Externe a cerut miercuri "explicaţii imediate" din partea Statelor Unite cu privire la prezenţa unor staţii de interceptare în oraşe mari ungureşti, inlusiv la Budapesta, dezvăluite într-un recent raport WikiLeaks.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban nsa