x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniti in jurul unei biserici romanesti

Uniti in jurul unei biserici romanesti

05 Oct 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME

Existenta romanilor din Toronto se leaga in timp de doua aspecte importante: Biserica si unitatea comunitatii. Biserica "Sfantul Gheorghe" s-a nascut din dorinta romanilor din Toronto, Ontario, de a fi mai aproape unii de altii si, astfel, de Dumnezeu.
COSTIN ANGHEL

Plecati din Romania, romanii au cautat sa fie mereu alaturi, sa se simta "acasa" si pe taramurile canadiene. Despre o comunitate romaneasca se poate vorbi incepand cu anii de dupa cel de-al II-lea Raz-boi Mondial. Inainte de a doua conflagratie mondiala romanii aveau totusi un Club Social. Dupa anii 1948-1954, lucrurile au inceput sa se aseze pentru romanii canadieni. Infiintarea Asociatiei Religioase si Culturale Romane a insemnat inceperea muncii romanilor pentru o biserica a lor in Toronto.

SE NASTE O BISERICA. Dorinta romanilor de a avea un lacas de cult ortodox in Canada s-a implinit in 1954. La Adunarea Generala a Asociatiei, din 31 ianuarie 1954, membrii prezenti au hotarat infiintarea Bisericii Ortodoxe Romane cu Hramul "Sfantul Gheorghe". Pentru existenta acestei Biserici s-a hotarat, de asemenea, cumpararea unei "Case Romanesti" in Toronto. Cu suma de 21.500 de dolari canadieni, romanii au cumparat casa cu numarul 324, de pe Bulevardul Broadview. Cumpararea casei a trebuit sa fie "garantata". Gheorghe Puscas, John Panda, Constantin Magirescu, Nicolae Baboi si profesorul Vasile Posteuca sunt cei care au garantat pentru ea. Biserica s-a constituit intr-o capela amenajata in ceea ce de acum inainte se numea "Casa Romana". Adunarea Generala a Asociatiei l-a ales ca preot paroh pe teologul Nicolae Zelea. El era absolvent de Teologie la Cernauti, refugiat in Hamilton, Ontario.

DIN VIATA CREDINCIOSILOR. Sambata, 19, si duminica, 20 iunie 1954, teologul Nicolae Zelea este hirotonit preot in Biserica Ortodoxa Romana "Buna-Vestire" din Montreal. Preotul paroh al acestei Biserici era Petre Popescu. Hirotonirea fost infaptuita de IPS Arhiepiscopul Grigore, in numele IPS Mitropolitului Visarion Puiu, fost Mitropolit al Bucovinei si Maramuresului, care atunci se afla cu domiciliul in Paris, Franta. Duminica, 27 iunie 1954, are loc primul serviciu religios prin oficierea Sfintei Litur-ghii de catre primul preot paroh parintele Nicolae Zelea. Un moment important in viata Bisericii Ortodoxe l-a constituit intrarea sub ju-risdictia Prea Sfintiei Sale Valerian Trifa de la Vatra Romaneasca din Jackson, Michigan, SUA, Adunarea Generala a hotarat acest lucru la 29 octombrie 1954.

FAPTE BUNE. Comunitatea Bisericii a inceput sa-i ajute pe romanii ajunsi in Canada. Donatii, gazduire, sfaturi, dragoste, toate acestea au fost oferite de credinciosii de la "Sfantul Gheorghe" romanilor nou-veniti. Tot cu scop de intrajutorare, in 1957 s-a infiintat pe langa parohie Credit Union. Doamnele parohiei au dorit sa fie "de ajutor". Din aceasta cauza, in anul 1963 s-a infiintat "Reuniunea Doamnelor". Prima presedinta a "Doamnelor" a fost Ana Stefanescu, originara din Arad. Aceasta "Reuniune" a avut de-a lungul timpului un rol foarte important in organizarea evenimentelor pastorite de Biserica.

PASTORII ROMANILOR CANADIENI. Primul preot al Bisericii, Nicolae Zelea, s-a pensionat la 1 februarie1981, la varsta de 65 de ani. In timpul activitatii sale preotesti s-au infiintat si Parohiile "Sfantul Ioan Botezatorul" din Kitchener, "Sfantul Nicolae" din Ottawa si "Sfanta Cruce" din London, toate in provincia Ontario. Pentru activitatea plina de impliniri, parintele Nicolae Zelea a fost hirotonit protopop onorific al Episco-piei de catre PS Sa Natha-niel, noul Episcop al Episco-piei de la Vatra.

Al doilea preot al Bisericii a fost ales la 1 februarie 1981. Noul preot, parintele Nicolae Tanase, isi incepe activitatea la Biserica "Sfantul Gheorghe", in Toronto. La 30 septembrie 1983 parintele Tanase isi anunta demisia incepand cu data de 15 noiembrie. Din nefericire, in ziua de 5 noiembrie 1983 el moare intr-un tragic accident de masina impreuna cu preoteasa Anita Tanase. In locul lui a fost ales preot ad-ministrator parintele Sterie Mihadas, pensionar, stabilit in Toronto. In anul 1986 a fost ales preot paroh permanent preotul Mihai Handrabur, adus cu familia din Elvetia. In 1990 a fost ales un nou preot, parintele Ioan Bunea. El s-a nascut in ora-sul Victoria, judetul Brasov, Romania.

VIZITATORI

In timp, mai multe personalitati au vizitat Biserica "Sfantul Gheorghe" pentru a se inchina la Sfintele Icoane:
  • in anul 1959, Prea Sfintia Sa Episcopul Valerian Trifa
  • in anul 1960, cu ocazia sarbatoririi Zilei de 10 Mai, Alteta Sa Regala Printesa Ileana a Romaniei
  • in anul 1992 Biserica a fost vizitata de Majestatea Sa Regele Mihai I impreuna cu Regina Ana si Principesa Margareta
  • Excelenta Sa domnul Roland Michener, guvernator general al Canadei.
  • ×
    Subiecte în articol: nicolae diaspora biserica preot nicolae zelea