x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană va semna semna Acordul de asociere cu Republica Moldova în 27 iunie

Uniunea Europeană va semna semna Acordul de asociere cu Republica Moldova în 27 iunie

14 Mai 2014   •   08:41
Uniunea Europeană va semna semna Acordul de asociere cu Republica Moldova în 27 iunie

Republica Moldova va semna oficial în 27 iunie Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, a indicat marţi preşedintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, avertizând împotriva presiunilor externe, potrivit AFP, citată de Agerpres. Van Rompuy, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în plină criză între Moscova şi Ucraina vecină, a declarat că 'se grăbeşte să-l primească pe premierul Iulie Leanca la Bruxelles în 27 iunie pentru a semna Acordul de asociere'.

'Respingem orice presiune din exterior', a avertizat Van Rompuy într-un comunicat difuzat după o întâlnire cu şeful guvernului de la Chişinău. 'Şi susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional', a adăugat el, într-o aluzie directă la presiunile Moscovei.

Semnarea acordului între Bruxelles şi R.Moldova, situată între UE şi Ucraina, suscită mânia Rusiei într-un moment în care tensiunile rămân acute între Occident şi Moscova, acuzată că susţine vizele separatiste ale proruşilor în Ucraina.

Acordul de asociere cu UE a constituit deja în noiembrie obiectul unei prime parafări de către R.Moldova, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, în majoritate românofoni.

R.Moldova a fost atunci una dintre singurele două ţări ale blocului ex-sovietic, împreună cu Georgia, care au ratificat un astfel de acord cu UE, după retragerea subită a Ucrainei.

Ea vrea să devină membră a UE în 2019, dar conţine o importantă minoritate rusofonă.

Apropierea de UE suscită în special critici vehemente în regiunea separatistă prorusă Transnistria, în estul R. Moldova, susţinută de Moscova.

Transnistria şi-a declarat independenţa de R. Moldova în 1990, dar până în prezent ea nu i-a fost recunoscută de niciun stat.

×