x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unul din patru imigranţi morţi pe şantierele din Italia a fost român

Unul din patru imigranţi morţi pe şantierele din Italia a fost român

de Carmen Plesa    |    29 Mai 2009   •   00:00

Românii din Italia sunt cei mai afectaţi dintre imigranţi, atunci când vine vorba de accidentele de muncă de pe şantierele de construcţii din Peninsulă.



Peste trei sferturi (78 %) din românii care locuiesc în provincia Roma sunt angajaţi (în special în domeniul construcţiilor), însă doar unul din trei are însă un contract legal de lucru.

Câştigă un pic peste 1.000 de euro pe lună, din care mai mult de jumătate dau pe chirie, dar nu se plâng prea mult de faptul cât primesc ca salariu.

Datele fac parte din lucrarea „Primirea imigranţilor" (Accogliere gli immigrati), în care se mai precizează că în provincia Roma locuiesc 92.000 de români, adică 28 % din numărul total de imigranţi. 52 % din comunitatea românească e alcătuită din femei, majoritatea angajate ca badante (îngrijitoare de bătrâni) sau asistenţi familiali.

Potrivit datelor INAIL, principalul sindicat din construcţii, în anul 2007, unul din patru străini morţi pe şantierele din Italia a fost român. Faptul că mulţi români lucrează pe posturi sub calificarea pe care o au se datorează dificultăţii de a echivala actele de studii pe care le au în România şi a certificatelor care să confirme experienţa pe care o au în domeniu.

Raportul mai subliniază că problemele care intervin la angajarea românilor sunt cauzate şi de faptele de „cronica neagră" prezentate de presa din Peninsulă despre comunitatea noastră din Italia.

×
Subiecte în articol: diaspora