Forțele de ordine din Belgrad a arestat 71 de persoane după violenţele care au avut loc aseară în timpul unei manifestații împotriva restricțiilor impuse de autorități, din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Protestatarii au încercat să intre în clădirea Parlamentului.
"Printre arestaţi se alfă și mulţi cetăţeni străini, din Bosnia, Muntenegru, dar şi din Marea Britanie, Tunisia. Acestea sunt documentele cu care au intrat în Serbia. Serbia i-a primit în speranţa că vor veni şi se vor distra la noi, dar au venit să distrugă şi să atace poliţia", a declarat şeful poliţiei, Vladimir Rebic. El a mai precizat că va examina influenţa " factorilor externi asupra violenţei manifestaţiilor".
Cetățeanul britanic are 24 de ani, iar tunisianul este în vârstă de 54 de ani.
14 poliţişti au fost răniţi aseară, iar 130 au suferit vătămări de la începutul protestelor.
Majoritatea celor câteva mii de manifestrați au manifestat paşnic, dar grupuri formate din tineri cu feţele mascate, au aruncat cu petarde și au scandat sloganuri naţionaliste.
În jurul orei 21.30 GMT, forţele de ordine au eliberat piaţa din faţa Parlamentului sârb, cu ajutorul gazelor lacrimogene.
ȘTIRE INIȚIALĂ Mii de sârbi au încercat să intre, noaptea trecută, în Parlamentul Serbiei. A fost a patra noapte de proteste violente la Belgrad împotriva noi restricții impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AP. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților.
Deși protestele au început pașnic, printre persoanele prezente s-au infiltrat membrii galeriilor Steaua Roşie Belgrad şi Partizan Belgrad, care au provocat degenerarea mișcării în acte de violență.
Demonstranţii nu au respectat interdicţia de formare a unor grupuri mari de oameni și au arucat cu sticle, pavele şi pietre în poliţiştii care păzeau clădirea parlamentului.
Forţele de ordine au folosit scuturile pentru a împiedica mulţimea să intre în clădire. După atacuri repetate, au recurs la gaze lacrimogene, iar la miezul nopţii s-a ajuns la bătăi între manifestanți şi poliţişti.
Unii lideri ai opoziţiei au afirmat că violenţele provin de la persoane naționaliste, de extremă dreapta, controlaţi de guvern, care au ca scop discreditarea protestelor.
Preşedintele Alexander Vucic a declarat că nu este îngrijorat de pierderea puterii din cauza protestelor, considerate cele mai violente din Serbia , după cele din anul 2000, care au dus la îndepărtarea președintelui Slobodan Milosevici.
El şi-a exprimat însă teama că acestea vor duce la răspândirea coronavirusului și la creșterea îmbolnăvirilor.