Aceasta transportă circa 115.000 de tone de petrol iranian și a fost confiscată pe 19 aprilie în largul insulei Evia. Petrolierul a fost ulterior redenumit Lana, conform sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Și Iranul este supus sancțiunilor americane din cauza dezvoltării programului nuclear.
Petrolul urma să fie transferat în SUA, ca urmare a unei cereri a justiției din această țară. Însă Teheranul a protestat puternic împotriva aceste decizii și a cerut Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) să intervină pe lângă autoritățile elene.
În data de 9 iunie, un tribunal regional elen a dispus restituirea către Iran a petrolului confiscat, dar câteva zile mai târziu o nouă ordonanţă judecătorească care a interzis temporar eliberarea navei din cauza unei solicitări din partea unei companii greceşti de remorchere, care şi-a cerut banii pentru prestarea aunor servicii.
Nava a plecat din Karystos, port din sudul insulei greceşti Evia, spre portul Pireu, unde căompania vor trebui să prezinte certificate de navigație.
Rambursarea datoriilor către compania de remorchere a fost efectuată, potrivit unei surse diplomatice.
Pe de altă parte, Grecia speră ca Iranul să elibereze cele două petroliere grecești sechestrate de Iran, ca reacție la reținerea petrolierului Pegasus.
ȘTIRE INIȚIALĂ Grecia, susținută de SUA, cere Iranului să elibereze două petroliere grecești reținute de această țară. Statele Unite condamnă acțiunea nejustificată a Iranului și o consideră o "ameninţare la adresa securităţii maritime", potrivit Departamentului de Stat, scrie AFP.
Șefii diplomațiilor grec și american "cer ca Iranul să elibereze imediat navele confiscate, încărcătura şi echipajele acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Statele Unite sunt alături de Grecia, aliatul şi partenerul nostru NATO cheie, în faţa acestei confiscări nejustificate. Hărţuirea continuă de către Iran a navelor şi ingerinţa sa în libertăţile şi drepturile de navigaţie internaţionale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii maritime şi a economiei globale", a spus acesta.
Autoritățile iraniene transmit că echipajele celor două nave grecești se află la bord și sunt în stare bună.
Iranul a anunțat, săptămâna trecută, că a reținut două petroliere grecești ca protest la confiscarea de către Grecia, în luna aprilie, la cererea SUA; a unei nave încărcată cu petrol iranian.
Grecia a confiscat, în largul insulei Eubeera, nava cargo rusească Pegas, ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Aceasta transporta 115.000 de tone de petrol.