Mai multe state efectuează teste cu rachete supersonice, fapt ce crează temeri cu privire la o nouă cursă a înarmării. În ultimele zile acestea au fost realzate de către Rusia, SUA și Coreea de Nord, scrie AFP.
Testele realizate de Rusia arată că aceste rachete pot depăși viteze de peste 6.000 km/oră. Forțele armate ruse au lansat, ieri, racheta Zircon de pe un submarin din Marera Barents. Și racheta Kinjal, planorul hipersonic Avandard, care tranportă încărcătură nuclează, se află în dotarea forțelor aeriene din această țară. Aceasta atinge 33.000 de km/oră după lansare și își schimbă traseul, cursul sau altitudinea.
SUA nu dispune, deocamdată, de rachete supersonice dar intențonează să dezvolte în vitorul apropat. Agenția DARPA, a Pentagonului, a anunțat testarea cu succes, săptămâna trecută, a rachetei supersonice HAWC, cu propulsie anaerobă. Pe lângă aceasta, se mai află în construcție planorul hipersonic ARRW. Totodată, grupul american Lockheed Martin a anunţat, luni, deschiderea unei uzine de producţie hipersonică.
China a testat un planor hipersonic cu autonomie de 2.000 km iar SUA acuză că armata acesteii țări se aprovizionează de la Rusia.
Coreea de Nord a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes o rachetă-planor 'hipersonică.
Franţa, Germania, Australia, India, Japonia, Iran, Israel şi Coreea de Nord vor să dezvolte sisteme hipersonice.
Cu toate astea, studiile au arătat că rachetele hipersoniice nu sunt mai rapide decât cele balistice.
ȘTIRE INIȚIALĂ Armata rusă a testat cu succes, luni, o rachetă hipersonică lansată în premieră de la bordul unui submarin, în Marea Barents, anunţă autorităţile de la Moscova, conform AP.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că o rachetă hipersonică de tip Zircon a fost lansată de la bordul submarinului Severodvinsk şi a lovit o ţintă din Marea Barents.
Este vorba de primul test cu o rachetă hipersonică Zircon efectuat de la bordul unui submarin. Anterior, o rachetă hipersonică de acest tip a fost lansată de la bordul unei fregate, în iulie.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Liderul de la Kremlin a lăudat tehnologia hipersonică, evidenţiind că vor fi consolidate semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei.
Testele cu rachetele Zircon se vor încheia la sfârşitul acestui an. Sisteme de rachete Zircon urmează să fie instalate începând din 2022 la bordul fregatelor şi submarinelor Forţelor Navale ruse.
Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014.