x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Întâlnire SUA-China. Joe Biden acuză acțiunile "agresive" ale Chinei față de Taiwan

UPDATE Întâlnire SUA-China. Joe Biden acuză acțiunile "agresive" ale Chinei față de Taiwan

14 Noi 2022   •   16:58
UPDATE Întâlnire SUA-China. Joe Biden acuză acțiunile "agresive" ale Chinei față de Taiwan
Sursa foto: Hepta

Președinții Chinei și Statelor Unite s-au întâlnit la summitul G20, prima oară după realegerea liderului de la Casa Albă, scrie AFP:

Întâlnirera este extrem de importantă în contextul atitudinii sfidătoare a Washingtonului cu privire la insula Taiwan, care irită conducerea de la Beijing. Mai mult, săptămâna trecută, Xi Jinping a anunțat că țara sa se pregătește de război. 

În insula Bali, unde se dsfășoară summitul G20, cei doi președinți și-au strâns mâna în hotel înaintea unei întâlniri pe subiecte arzătoare, precun poziția diferită a celor două state referitoare la războiul din  Ucraina, comerț, drepturile omului în Xinjiang și Coreea de Nord. 

Însă Joe Biden a spus că vrea  "să gestioneze diferendele şi să evite transformarea competiţiei în conflict", iar Xi Jinping a afirmatcă "nimic nu înlocuieşte" o discuţie faţă în faţă.
"Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi SUA cu privire la toate problemele de importanţă globală şi regională", a spus liderul chinez  la începutul întâlnirii cu cel american, în Bali.

"Suntem hotărâţi să ajungem la respect reciproc, la coexistenţa paşnică şi la cooperare cu SUA în care ambele părţi să aibă de câştigat. Paralel, ne vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele dezvoltării noastre. Sperăm că SUA se vor alătura Chinei cu scopul de a gestiona în mod potrivit divergenţele noastre, promovând o cooperare reciproc benefică, evitând neînţelegerile şi erorile de apreciere, şi vor readuce relaţiile sino-americane pe calea bună a unei dezvoltări sănătoase şi stabile", a declarat anterior Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Întrevederea a durat trei ore, în care liderul american a precizat că SUA "vor continua să opună o concurenţă viguroasă" Chinei dar "trebuie lăsate deschide canalele de comunicare".

Mai mult, Joe Biden l-a acuzat pe Xi Jinping că întreprinde acțiuni agresive vizavi de Taiwan, care subminează pacea și securitatea în regiune. 

Totodată, el s-a exprimat asupra atitudinii provocatoare a Coreei de Nord. 

Cei doi președinți au fost de acord că se opun folosirii de arme nucleare în Ucraina dar China își menține poziția de a nu condamna invazia rusă. 
"Preşedintele Biden şi preşedintele Xi şi-au reiterat acordul asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată şi nu poate fi niciodată câştigat, şi au subliniat opoziţia lor faţă de orice recurgere sau ameninţare de recurgere la arme nucleare în Ucraina", transmite Casa Albă.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va deplasa în China.
 

×
Subiecte în articol: Joe Biden xi jinping g20