x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Negocierile între Rusia și Ucraina au fost reluate. Ce se întâmplă cu planul de pace

UPDATE Negocierile între Rusia și Ucraina au fost reluate. Ce se întâmplă cu planul de pace

17 Mar 2022   •   16:00
UPDATE Negocierile între Rusia și Ucraina au fost reluate. Ce se întâmplă cu planul de pace
Sursa foto: Hepta

Negocierile între Rusia și Ucraina se desfășoară, astăzi, prin videoconferință. Kremlinul și Kievul neagă parțial planul în 15 puncte apărut în Financial Times.

''Delegaţia noastră depune mari eforturi şi arată mult mai multă bunăvoinţă decât omologii noştri ucraineni. Condiţiile Rusiei sunt extrem de clare, au fost enunţate şi aduse complet în atenţia negociatorilor ucraineni'', a spus acesta, citat de EFE.

El a precizat că planul în 15 puncte publicat, ieri, în Financial Times este incorect. 
''Cuprinde o mare cantitate de compilaţii şi informaţii, care erau deja în sfera publică, asupra temelor aflate pe agenda negocierilor. Însă totul este incorect. Sunt și elemente corecte, dar, în general, nu este sigur'', a explicat Peskov.

Financial Times a scris despre un proiect de acord care prevede că Ucraina renunță la NATO și la orice baze militare străine pe teritoriul țării dacă primește garanții de securitate din partea SUA, Marii Britanii și Turciei. 

Pe de altă parte, negociatorul Ucrainei, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter că proiectul de acord publicat în  Financial Times reflectă doar cererile ruse şi ''nimic mai mult''.
''Partea ucraineană are propriile poziţii. Singurul lucru pe care-l confirmăm în aceste momente este dialogul despre o încetare a focului, retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate care să fie oferite de o serie de ţări''. 

Acesta a mai precizat că soluțiile pentru încheierea păcii pot fi finalizate numai prin dialog direct între președinții celor două țări. Însă Rusia refuză orice întâlnire la nivel înalt înainte de ajungerea la un acord în cadrul negocierilor. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Negocierile de pace între Rusia și Ucraina au fost reluate prin videoconferință, anunță Ministerul rus de Externe. 

Părțile analizează aspecte politice, militare și umanitare.

Discuțiile au fost reluate la o zi după ce ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a spus că neutralitatea Ucrainei a fost un subiect „discutat serios” și a precizată că „mai avem câteva formulări asupra cărora, din punctul meu de vedere, suntem aproape să ne înțelegem”.

Kremlinul a transmis că ideea demilitarizării Ucrainei după modelul Austria ar putea fi un compromis care să aducă războiul mai aproape de final.

Austria are armată proprie, însă a fost obligată după cel de-al Dilea Război Mondial să-și păstreze statutul de neutralitate impus printr-un tratat și prin constituție. Austria nu poate intra în alianțe militare și nici nu poate accepta baze militare străine pe teritoriul propriu. Prin urmare, nu este membră NATO.

 

       

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina negocieri