UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că renunță la expulzarea celor 10 ambasadori care și-au manifestat sprijinul pentru omul de afaceri Osman Kavala, după ce aștia au revenit asupra comunicatului, scrie AFP.
"Intenţia noastră nu a fost să creăm o criză, ci să protejăm drepturile suverane ale Turciei", spus acesta.
Este vorba desrep ambasadorii SUA, Franței, Germaniei, Danemarcei, Olandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Canadei, Noii Zeelande. Ei au semnat un document comun pe 18 octombrie, prin care cereau o rezolvare rapidă și justă a cazului. Osman Kavala se află închis din 2017.
Comunicatul a fost considerat un atac și o insultă la adrresa justiției din Turcia de către președintele țării.
"A fost datoria mea ca şef de stat să dau răspunsul necesar. Justiţia turcă nu primeşte ordine de la nimeni", a spus el, după ce diplomații au dat înapoi printr-un nou comunicat în care afirmă conform Convenției de la Viena care reglementează relaţiile diplomatice şi interzice orice ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări gazdă.
ȘTIRE INIȚIALĂ Lira turcească s-a prăbușit la un nou minim istoric după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că expulzează 10 ambasadori occidentalii, scrie Financial Times.
Moneda a scăzut cu până la 2,8% față de nivelul de vineri, iar în timpul perioadei de tranzacționare de la Londra, și-a redus pierderile la aproximativ 1,5%.
Liderul turc a semnalat săptămâna trecută că ambasadorii SUA, Germaniei, Franței și ai altor șapte țări vor fi forțați să plece, ceea ce sporește riscul unei noi crize în relațiile deja profund tensionate ale Turciei cu Occidentul. Sâmbătă, Erdogan a părut să dubleze amenințarea, spunând că a ordonat ca aceștia să fie declarați "persona non grata".
Cu toate acestea, până duminică seară, ambasadorii nu primiseră încă o notificare oficială din partea autorităților turce. Diplomații se așteptau ca această problemă să fie discutată în cadrul unei reuniuni a cabinetului turc luni după-amiază.
Amenințarea președintelui turc de a-i expulza pe diplomați a venit după ce respectivele țări au publicat, săptămâna trecută, o declarație comună prin care au cerut eliberarea omului de afaceri și filantropului Osman Kavala, aflat în închisoare.
Emre Peker, analist la Eurasia Group, a prezis că Erdogan va continua cu expulzările și a avertizat asupra implicațiilor pentru economia de 765 de miliarde de dolari a țării, care suferă deja din cauza inflației anuale de 20% și a volatilității monedei naționale.
"Aceste evoluții ar agrava problemele economice ale Turciei, alimentând probabil tendința de dolarizare [a rezidenților turci care economisesc în valută], ceea ce ar putea alimenta o depreciere dezordonată a monedei", a scris acesta într-o notă adresată clienților. "Având în vedere insistența lui Erdogan de a urmări politici monetare neortodoxe, Ankara ar avea dificultăți în a răspunde în mod corespunzător la presiunile economice în creștere, de exemplu prin creșterea ratelor, ceea ce ar crește riscul unei perturbări mai grave a pieței."
Lira a pierdut deja aproape un sfert din valoarea sa de la începutul anului 2021, în condițiile în care Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale pentru a continua reducerile de rate, în ciuda creșterii inflației.