După Slovacia, un oraș din Marea Britanie se pregătește de testarea în masă a locuitorilor pentru infecția cu COVID-19. Dacă proiectul va avea succes în Liverpool, acesta s-ar putea extinde și în alte zone, ceea ce ar ajuta la ridicarea izolării populației, după cum a anunțat executivul de la Londra, citat de AFP.
În cadrul operațiunii, care va începe în 6 noiembrie, vor fi testate circa 50.000 de persoane. În acest scop vor fi mobilizați 2.000 de soldați și vor fi folosite mai multe tipuri de teste.
"Aceste teste vor ajuta la identificarea miilor de persoane din oraş care nu prezintă simptome, dar care pot să contamineze alte persoane fără să ştie. În funcţie de succesul celor din Liverpool, vom încerca să distribuim milioane de astfel de teste noi şi rapide, până la Crăciun, şi să oferim comunităţilor locale mijloacele necesare pentru a le folosi cu scopul de a reduce transmiterea virală în regiunile lor.
Ne aflăm încă abia la început, dar acest tip de test are potenţialul să devină o nouă armă puternică în lupta împotriva COVID-19", a declarat premierul Boris Johnson.
Liverpool este unul dintre orașele cele mai afectate de cel de-al doilea val al pandemiei.
Zilnic sunt efectuate în această țară aproximativ 500.000 de teste.
Regatul Unit este puternic afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, cu 1.053.864 de persoane infectate și 46.853 de decese.
ȘTIRE INIȚIALĂ În timp ce statele din întreaga lume încearcă să extindă procedurile pentru depistarea infecției cu COVID-19, Slovacia a reușit să testeze 3,6 milioane de oameni, adică două treimi din populația sa, în doar două zile, transmite CNN.
Operațiunea „Responsabilitate comună” vizează toate persoanele cu vârste de peste 10 ani și este prima prima încercare de testare în masă a populației din Europa.
Doar 1% dintre cei care au luat parte la acest program au avut rezultate pozitive, adică 38.359 de persoane.
Un program-pilot a fost realizat pe 23 octombrie, în Bardejov și Orava, două regiuni unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri. Circa 91% dintre cei eligibili, adică 141.000 de persoane, au fost testate timp de trei zile.
În restul țării, testarea a avut loc simultan, în weekendul trecut. Guvernul a încurajat populația de peste10 ani să ia parte la acest program voluntar. Au fost scutiți vârstnicii de peste 65 de ani care stau mai mult în casă, persoanele cu dizabilități, bolnavii de cancer, imunodeprimate și alte grupuri vulnerabile.
Mike Tildesley, expert în boli infecțioase la Universitatea Warwick și consilier științific al guvernului britanic, a declarat că testarea eficientă în masă ar putea fi utilizată pe termen lung ca o alternativă la blocajele instituite de autorități pentru a limita răspândirea bolii.
"Este important să înțelegem că un test negativ nu înseamnă că persoana respectivă nu se va putea infecta câteva zile mai târziu. Așadar, orice strategie de testare în masă trebuie efectuată la intervale regulate, de câteva zile, pentru a fi eficientă și pentru a permite relaxarea restricțiilor”, a explicat acesta.
Executivul de la Bratislava a anunțat că va desfășura a doua rundă de testare în masă la sfârșitul lunii noiembrie, dar nu a fost luată încă nicio decizie oficială.
Actuala operațiune a folosit teste rapide de antigen, care oferă rezultate în câteva minute. Spre deosebire de testele de diagnostic molecular (PCR), cele antigenice nu trebuie procesate într-un laborator, deci sunt mai rapide și mai ieftine. Dar pot fi și mai puțin fiabile. În timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului, testul antigenului caută bucăți de proteine din virus.
Armata slovacă a fost responsabilă de campania de testare. Au fost mobilizați 40.463 de angajați, inclusiv 14.500 de lucrători din sănătate și 6.319 de soldați, în aproape 5.000 de locații în toată țara.
Testarea a fost voluntară, dar cei care au refuzat vor trebui să respecte restricțiile mai severe și li se va permite să-și părăsească locuințele doar pentru activitățile clar stabilite de autorități.
Persoanele cu rezultate negative sunt scutite de interdicțiile dure dacă pot dovedi printr-un certificat oficial că nu au virusul.
Cei care au avut rezultate pozitive sunt nevoite să intre în izolare, fie acasă, fie într-unul dintre hotelurile special destinate acestui scop.
Hepta
„Primari de sate și orașe, funcționari publici, deputați de sate sau orașe, soldați, poliție de stat, oraș și locală, pompieri și paramedici, lucrători din domeniul sănătății, voluntari, și voi toți, oameni de bună voie, am decis să luptăm pentru sănătatea celor mai vulnerabili", a scris premierul Igor Matovic, pe Facebook.
Acesta a precizat faptul că măștile vor fi obligatorii în toate locurile publice din țară. Adunările publice sunt interzise.
Slovacia se află de la 1 octombrie în stare de urgență.